Bergelar seorang ibu sememangnya mempunyai tanggungjawab besar dan ia bukan semudah yang disangka. Menguruskan anak, suami dan rumah juga bukan perkara remeh.

Tak dinafikan terdapat pelbagai liku-liku yang perlu dihadapi demi membesarkan anak dengan sempurna. Setiap orang ada cabaran dan halangan yang berbeza menjaga anak terutamanya yang masih kecil.

Begitu juga dengan salah seorang selebriti tanah air yang merupakan ibu kepada tiga orang anak, Mia Ahmad turut tidak ketinggalan berkongsi pengalamannya. Menerusi laman Instagramnya, dia mengakui bahawa anak pertamanya yang dikenali sebagai Iris banyak mengajarnya selama ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Ahmad (@mia.ahm4d)

“Saya belajar banyak sangat from my first born. Sangat berbeza bila anak diberikan perhatian sepenuhnya”.

IKLAN

Bukan itu je, dia juga mengingatkan kepada para ibu bapa di luar sana agar memberikan perhatian yang cukup kepada anak-anak walaupun hanya sekejap. Dalam masa yang sama, perkongsiannya ini juga adalah sebagai peringatan kepada dirinya sendiri.

“Parents, anak-anak cuma perlukan sekurang-kurangnya 15mins of quality time sahaja bersama dengan kita dalam sehari. As I sharing this with you guys, saya pun sedang remind diri saya sendiri”.

IKLAN

Selain itu, melalui perkongsian dengan video anak ketiganya di laman Instagram, Mia Ahmad juga tak menafikan bahawa kepantasan sangat perlu bila ada bawa anak-anak keluar ni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Ahmad (@mia.ahm4d)

IKLAN

“Kalau nak keluar shopping anak besar ni harus semuanya kena pantas ya”.

Mengimbau kembali kenangan sewaktu menjaga anak keduanya iaitu Issa dimana dia masih belum faham kenapa anaknya kerap menangis. Rupa-rupanya ada makna dan petanda disebalik tangisan bayi ni.

“Teringat masa mula-mula ada Issa dulu, macam tak faham kenapa ya asyik nangis je dia ni rupanya setiap tangisan dia tu ada macam-macam cue. Nak bagitau diaper dia basah, lapar susu, sejuk, nak tidur”.

Sumber: Instagram Mia Ahmad