Sawi jeruk homemade tidaklah susah hendak membuatnya. Hanya guna lima bahan sahaja. Bagi penggemar sawi jeruk, biasanya kita beli di pasar. Kadang-kala ragu-ragu juga mengenai status halal sawi jeruk ini, tahap kebersihan dan proses pembuatannya.

Sawi Jeruk Homemade

Sebenarnya anda boleh sahaja membuat sawi jeruk secara homemade. Buat sendiri tentunya lebih bersih dan diyakini halal. Jom cuba resipi perkongsian saudari Ija Honey ini. Pasti sedap!

RESIPI SAWI JERUK 

Sawi Jeruk Homemade, Ini Cara Nak Buat, Hanya Guna Lima Bahan

Ini Cara Nak Buat, Hanya Guna Lima Bahan

Bahan-bahan:

1 kg sawi (Kai Choy)
Garam kasar secukupnya

Cara-cara membuat:

1.Potong sawi dan rendam sekejap untuk buang kotoran yang melekat pada sayur. Basuh dan toskan.

 

2. Lumur garam kasar pada seluruh kelopak sawi.

3. Bila semua kelopak sudah dilumur, letak sawi dalam bekas besar. Perap selama 4 jam.

IKLAN

Sawi Jeruk Homemade, Ini Cara Nak Buat, Hanya Guna Lima Bahan

 

Sawi Jeruk Homemade, Ini Cara Nak Buat, Hanya Guna Lima Bahan

4. Selepas 4 jam, basuh sawi dengan air bersih untuk membuang lebihan sisa garam kasar. Keringkan.

Sawi Jeruk Homemade, Ini Cara Nak Buat, Hanya Guna Lima Bahan

Bahan air rendaman/air perapan: 

3 liter air
500gm garam
3 sudu makan tepung beras – beli online disini
Serbuk kunyit – beli online disini

IKLAN

Cara menjeruk: 

1. Masak air dan garam. Bila air telah mendidih, tutup api dan sejukkan.

2. Bila air garam telah sejuk, masukkan kunyit serbuk dan tepung beras. Kacau hingga larut.

3. Ambil sawi yang telah dikeringkan tadi. Rendam dalam air perapan.

4. Perap selama seminggu dan jadilah sawi jeruk. Bolehlah digunakan dalam masakan.

Kredit resipi & foto: Ija Honey

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI