Kesusahan hidup itu menjadikan kita lebih gigih dan nekad untuk berjaya. Ia menjadi pembakar semangat untuk mencapai kejayaan demi ibu ayah dan keluarga.

Kemiskinan itu mendidik hati seseorang itu menjadi seorang itu tabah dan berjaya dalam hidup.

Sejarah telah membuktikan kemiskinan itu telah melahirkan ramai jutawan dan ahli akademik yang berjaya.

Sebagaimana perkongsian seorang lelaki di facebook Dr Mohammad Rahim Kamaluddin yang memiliki kelulusan PhD mengimbau kisah keluarganya ketika lampau.

Terjumpa slip gaji ibunya hanya berjumpa RM260 membuatkan hati sebak. Dengan gaji itu, dapat membesarkan anak-anak walaupun hidup miskin. Ayah pula bekerja buruh.

Sempat memberi nasihat kepada warganet, usah bimbang anak yang dilahirkan dengan serba kekurangan mampu berjaya dalam hidup.

IKLAN

“Saya Bangga Jadi Anak Orang Miskin.” Terjumpa Slip Gaji Ibu Hanya RM260 Lepas Tolak KWSP Dan Pinjaman, Bikin Netizen Kagum

Terjumpa slip gaji mak yang hanya 260.00 (slps tolak pinjaman awal dan kwsp) pada tahun 2001. Masa itu, mak kerja sebagai tukang sapu di SJKT Menglembu.

Sy bangga jadi anak orang miskin yang pernah bekerja sbg tukang bersih (mak) dan buruh kilang (arwah ayah).

Kepada mak cik/pak cik/abang/kak dan sahabat yang bekerja sbg pekerja biasa, dont give up! Anak Tuan/Puan boleh berjaya suatu hari nanti.
Kami doakan.

IKLAN

Dalam pada itu, netizen meluahkan rasa bangga dengan cara lelaki berkenaan. Berjaya dalam hidup walaupun keluarga serba kekurangan. Malah ada yang berharap ia menjadi teladan kepada keluarga lain.

Sumber: Rahim Munna

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

“Saya Bangga Jadi Anak Orang Miskin.” Terjumpa Slip Gaji Ibu Hanya RM260 Lepas Tolak KWSP Dan Pinjaman, Bikin Netizen Kagum