Sejak semalam, kebanyakan negeri hujan tidak berhenti. Adakalanya cuma gerimis dan ketikanya, hujan lebat. Malah tinjauan socmedia mendapati ada sampai yang melibatkan banjir.

Ketika hujan lebat ini sudah pastinya sebanyak pasti akan mengganggu pemanduan. Jalan raya bertambah licin, dan adakalanya air yang melimpah hingga ke jalan. Barangkali mungkin disebabkan faktor sistem perparitan yang tidak sempurna.

Sudah pasti, kita akan memandu dengan berhati-hati ketika hujan. Namun siapa kita untuk menidakkan urusan tuhan. Sesungguhnya ajal maut di tangan Allah. Tanpa kira masa dan usia, kita tetap akan dijemput-Nya bila dikhendaki.

Khabar duka yanga berlaku kepada sebuah keluarga menghadapi kemalangan jalan raya. Nahas dipercayai berlaku setelah kereta dipandu suami melanggar lopak air sebelum hilang kawalan lalu terbabas.

Menurut laporan Sinar Harian, kemalangan itu mengakibatkan seorang suri rumah maut, suami patah bahu kereta terbabas langgar lopak air. Kemalangan berlaku di Kilometer 392.2 Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) Ajil menghala ke Bukit Besi pada Sabtu.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, nahas itu dipercayai berlaku setelah kereta jenis Honda Jazz dipandu suami mangsa, Nasir Mamat, 32, melanggar lopak air sebelum hilang kawalan lalu terbabas.

Semoga roh Allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan kekuatan buat keluarga Allahyarham.

Kongsi tip dan pengalaman

Dalam pada itu, meninjau di ruangan komen mendapati beberapa wargenet berkongsi tip pemanduan ketika memandu hujan lebat. Antaranya pengguna facebook yang merupakan anggota polis. Ada juga yang berkongsi pengalaman pernah melalui saat cemas itu.

 

IKLAN

Saya Pernah Alami, Dah Pejam Mata Nak Langgar Divider.

 

IKLAN

Sumber: Astro Awani dan Sinar Harian

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club