Kita sering melihat seakan ada satu semangat luar biasa di dalam hati ibu dan ayah bila diuji dengan kelahiran anak syurga. Semahunya ibu dan ayah ini akan cuba berjuang dan bangkit untuk lakukan yang terbaik untuk anak-anaknya agar dapat menjalani kehidupan sama seperti orang lain di dunia ini.

Kisah yang sama juga dapat dilihat dengan jelas bila kita mengenali seorang ibu muda  bernama Doktor Fatin Nadhirah. Ayuh ikuti apa yang telah dilakukannya untuk membantu anaknya yang telah di diagnose mild autisme.


Nama saya Dr Fatin Nadhirah, saya seorang doktor gigi. Hidup biasa macam orang lain dan lebih istimewa bila saya dikurniakan seorang anak syurga, Muhammad Ziyad bin Muhamad Akmal, sekarang 4 tahun 4 bulan – mild autisme.

Ziyad di diagnose pada umur 1 tahun 8 bulan. Ketika itu, semua orang cakap saya ni OCD sangat, ikut sangat teori medical, sampai hati cakap anak sendiri ada autisme. Ada yang kata saya ni pandang rendah pada tahap kebolehan Ziyad dan sebagainya.

Tapi pada saya, kenapa nak hidup dalam dilema? Walaupun kita doktor, tak mungkin ke anak kita ni autisme? Ziyad ada KESEMUA citi autisme yang saya share di poster ini dan jujur saya katakan, perasaan saya sebagai ibu memang sedih.

 

Tapi, perasaan saya “aku nak improve kan anak aku” lebih tinggi daripada perasaan sedih saya ketika itu. So saya hantar ziyad ke kelas terapi bermula 1tahun 8 bulan. Bayangkan budak setahun dah kena pergi kelas, duduk one to one dengan cikgu setiap minggu…

Kini, Alhamdulillah, setelah Ziyad pergi terapi setelah 3 tahun, kesemua ciri autisme sudah tak ada pada Ziyad… tapi saya tentu kena ingat, Autisme akan selamanya berada dalam dirinya.. jadi saya kena terus belajar dan sentiasa bersedia untuk apa apa yang akan berlaku.

Sedikit perkongsian untuk ibu bapa yang BARU SAHAJA anaknya di diagnose autisma :

1) Sentiasa cuba untuk berfikir positif kerana sekiranya kita bertindak dengan cepat untuk menghantar anak kita ke kelas terapi, kita boleh nampak perubahan dalam diri mereka dengan lebih cepat

2) Jangan sempitkan minda dengan

Autisma : mengamuk, hentak kepala, marah-marah.

No. Ibu bapa kena buka minda, masuk ke dalam dunia anak anak mereka, belajar rasa apa yang mereka rasa. Mereka ni sensitif. Kalau bantal biru, bantal biru jugak diorang nak. Jangan lah kita tukar ke bantal warna lain. Mereka sensitif dengan bunyi kuat dan sebagainya.

Jadi, instead of kita cepat berasa marah macam “kenapa la budak ni tak faham bahasa atau..kenapala budak ni pergi shopping mall je nak tantrum..” , kita kena letak diri kita dalam diri mereka la. Belajar. Mereka ni ada masalah sensori, masalah komunikasi dan sebagainya.

3) Ibu bapa yang baru anaknya di diagnose autisma perlu banyak sabar. Suami isteri kena bergabung bersatu tenaga untuk menguruskan anak autisma ini. Co parenting penting supaya pasangan tak stress uruskan anak autisma keseorangan.

4) Untuk yang beragama Islam, boleh guna terapi Al Quran juga untuk anak autisma. Ini kena belajar. Tapi cara paling mudah adalah bagi mereka dengar ayat Quran setiap hari!

5) Jangan “simpan” mereka.
Jangan takut nak bawa mereka keluar rumah. Biar mereka keluar, tengok dunia luar, rasai kepelbagaian tempat. Macam saya, saya bawa Ziyad travel naik kapal terbang setakat ni paling lama adalah 15 jam. Sangat mencabar. Kami plan macam macam strategi sebelum kami berlepas. Disebabkan ayahnya memang kaki travel, so nak tak nak memang kami kena bawak.

Tapi saya puji suami saya walaupun dia tahu anak dia cepat bosan dalam kapal terbang, boleh tantrum dan sebagainya, tapi setiap tahun dia masih nak bawa kami bercuti .

Pengalaman bawa Ziyad dalam plane, macam macam kami tempuh. Dia ganggu orang tidur, dia ambil makanan orang, dia nangis tak berhenti-henti sampai ada yang datang dekat saya dan cakap dia kena sampuk, saya pun diam je sebab tak tau macam mana nak educate orang tu dan ketika tu tenaga saya dah banyak kurang sebab dukung dan pegang Ziyad untuk tenangkan dia.

Cuma apa saya boleh cakap adalah, bila bawa anak istimewa ini melancong, mereka lebih banyak belajar. Isu masalah sensori mereka sedikit sebanyak bertambah baik. Ziyad tak ada masalah tentang perubahan cuaca, perubahan tempat tinggal (hotel) setakat ni alhamdulillah. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab masyarakat kena tau, anak autisma ni sangat-sangat sensitif terhadap perubahan sekeliling mereka.

6) Dapatkan support daripada ahli keluarga dan rakan terdekat. Orang sekeliling kena educate diri masing masing tentang autisma supaya parents ni takkan rasa macam mereka keseorangan.

 

 

 

 

Tinggalkan Komen