Penyakit kencing manis adalah merupakan antara penyakit yang sering dihidapi dan penyakit ini jika tidak dirawat boleh membawa maut.

Seawal 17 Tahun Mengidap Kencing Manis, Ni Dikongsikan Sebab Jadi Begitu!

Umumnya tahu, penyakit ini boleh menyerang tidak kira usia.Dan melalui perkongsian Muhammad Hassan mengenai pengalamannya menjaga pesakit kencing manis yang muda ini mungkin boleh dijadikan pengajaran.


Umur 28 tahun Paling muda saya pernah jaga pesakit Kegagalan buah pinggang tahap akhir(End Stage Renal Failure).

Mengidap kencing manis pada usia 17 tahun. Puncanya usia 4 tahun setiap hari makan gula-gula dan air dalam tin.(Sebab keluarga meniaga kedai runcit)

IKLAN

Kedua. Pada usia 17 tahun setiap minggu makan PCM dan ubat tahan sakit(NSAIDs) kerana mengalami sakit kepala disebabkan gula terlalu tinggi dalam darah.

Paling saya terkejut beliau mengaku kerap makan ‘Ubat kuat’ kononnya untuk memberi stamina apabila kahwin nanti.

IKLAN

Bayangkan keadaan hidup beliau diuji rosak ginjal pada usia muda. Terpaksa hadapi masalah anemia,badan lesu dan pucat,kulit kering,tekanan darah tidak stabil,kerap pening dah mual nak muntah. Dan paling sedih terpaksa jalani rawatan hemodialysis seumur hidup.

Tuan puan. Kawallah pemakanan yang lebih sihat,makanan yang baik untuk tuboh badan kita. Jangan berlebihan dalam apa jua hidangan walaupun organik. Elakkan pengambilan supplement tanpa pemantauan terutama untuk kurus dan cantik.

IKLAN

Ramai pesakit begini mahu hidup seperti kita semua. Sebab mereka faham betapa pentingnya menjaga amanah Allah ini.

Sumber: Muhammad Hassan

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI