Siapa sangka umur baru mencecah 14 tahun, namun tanggungjawab sebagai anak tunggal lelaki menjadikan adik Muhammad Amierul Adlie Basiran lebih matang dari usianya.

“Sebagai Ibu, Saya Bersyukur Usianya Masih Muda Tapi Jiwanya Besar.” Umur 14 Tahun Mandikan Jenazah Bapa & Jadi Wali Nikahkan 2 Kakaknya!

Pesanan terakhir yang ditinggalkan oleh arwah bapanya (Basiran Ali) agar mengambil alih tugasnya menjaga keluarga menjadi pegangan erat oleh Amierul. Pelajar Maktab Rendah Sains Mara Muar, Johor itu nyata cukup lancar menikahkan dua orang kakak kesayangan dalam dua majlis berbeza.

“Sebagai Ibu, Saya Bersyukur Usianya Masih Muda Tapi Jiwanya Besar.” Umur 14 Tahun Mandikan Jenazah Bapa & Jadi Wali Nikahkan 2 Kakaknya!

Menurut sepupu yang rapat dengannya, Mohd Syukri Madnor, pertama kali dalam hidupnya melihat remaja berusia 14 tahun mengijab kabulkan dua lelaki yang kini sah menjadi abang iparnya.

“Majlis pernikahan dua orang kakaknya telah dirancang sebelum bapa saudara saya (bapa Amierul) meninggal dunia pada Ogos lalu akibat kanser. Perkahwinan diteruskan dan apabila kami rujuk dengan Pejabat Agama Islam di Melaka untuk calon menjadi wali, mereka ada tanya sama keluarga ini ada adik lelaki atau tidak.

“Kami beritahu ada, berusia 14 tahun. Apabila diberitahu dia sudah cukup syarat utama, jadi kami putuskan Amierul akan menjadi wali pernikahan kakak-kakaknya.

IKLAN

“Sebelum itu kami memang rancang untuk wakilkan kepada jurunikah, tetapi selepas berbincang dengan semua keluarga dan Amierul, akhirnya dia menjadi wali.

“Malah Amierul sendiri yakin memberitahu mahu menjalankan tanggungjawab sebagai anak lelaki dalam keluarga. Sebagai salah seorang keluarga rapatnya, saya amat berbangga dengan Amierul yang menunjukkan sifat matangnya,” ujarnya.

Tambah Syukri, Amierul menjadi wali buat kali pertama untuk kakak ketiganya (Nur Aina Nabihah Basiran) pada 22 September lalu.

“Sebagai Ibu, Saya Bersyukur Usianya Masih Muda Tapi Jiwanya Besar.” Umur 14 Tahun Mandikan Jenazah Bapa & Jadi Wali Nikahkan 2 Kakaknya!

IKLAN

“Sehari sebelum majlis, dia telah berlatih bagi melancarkan majlis akad. Walaupun pada mulanya agak gugup, dia telah melakukannya dengan baik.

“Dan hari ini (29 September), Amierul sekali lagi menjadi wali untuk pernikahan kakak keduanya, Nur Amirah Basirandi di Masjid Tun Syed Ahmad Al-Haj, Bukit Beruang, Melaka.

“Perjalanan majlis bertambah baik. Dia semakin matang dan rata-rata tetamu yang hadir turut terpegun dengan sikap dewasanya itu,” katanya.

IKLAN

Dalam pada itu, ibu remaja berkenaan, Rosiah Othman memberitahu dia berasa gembira dengan sikap Amierul yang sedia memikul tanggungjawab sebagai anak lelaki tunggal dalam keluarga.

“Saya dalam tempoh edah dan tidak berada di kedua-dua majlis. Tetapi saya tahu, Amierul telah melaksanakan amanat bapanya dengan baik.

“Sebelum ini juga, dia turut memandi dan sembahyangkan jenazah bapanya. Saya tanya juga kepada dia sama ada betul atau tidak dengan keputusan untuk mewalikan kakak-kakaknya itu, dan dia dengan yakin jawab ‘ya betul’.

“Sebagai ibu, walaupun usianya masih muda, saya amat bersyukur dengan jiwanya yang besar itu,” kata Rosiah.

Posted by Mohd Syukri Madnor on Saturday, 29 September 2018

Sumber : Mstar

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI