Berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Ibu ayah pergi menghadap sang pencipta pada usia yang masih kecil.

Begitulah yang dilalui oleh seorang kanak-kanak yang berusia 12 tahun yang kehilangan ibu ayah akibat Covid-19. Lebih menyedihkan lagi, tidak dapat menguruskan diri sehingga menjadi gelandangan.

Menerusi perkongsian penceramah popular Ebit Lew, beliau mendapat pesanan mesej erus bergegas ke kawasan tersebut sebelum menemui kanak-kanak itu tidur di jalanan di Bukit Raja, Klang.

Sayu sebak rasa bila terjumpa seorang adik umur 12 tahun di Bukit Raja Klang tidur dijalanan. Kecil lagi dah jadi gelandangan. Mak ayahnya baru meninggal Januari baru ini kerana positif covid.

Kasihan hidup tanpa hala tuju lagi. Ramai orang sekitar cuba membantu. Ada yang mesej saya. Dia dah tiada sesiapa dalam hidupnya. Berat ujianmu duhai anak. Pasti ada hikmah disebalik semuanya.

IKLAN

Sebak! Umur 12 Tahun Jadi Gelandangan Selepas Ibu Ayah Meninggal Akibat Covid-19.

Saya terus bergegas cari adik ni. Dari jauh tengok adik ni terus rasa nak menangis sebab baik dan beradab sangat. Fikir macam manalah hidup merata begini. Bila tanya mak ayah jer terus adik ni menangis. Allahuakbar.

IKLAN

Saya sampai tadi terus adik cium tangan. Tiada hp. Tak kenal saya. Wajah bersih jer jernih. Saya dah tiada sesiapa lagi ustaz. Eh, jangan cakap macam tu adik. Saya dan semua yang ada sini macam keluarga adik ye.

Adik puasa ke? Puasa ustaz. Sahur ada orang bagi. Buka pun ada orang bagi. Saya bawa ke balai untuk report. Selepas itu saya terus bawa adik ni ke pasaraya.

IKLAN

Sebak! Umur 12 Tahun Jadi Gelandangan Selepas Ibu Ayah Meninggal Akibat Covid-19. Sebak! Umur 12 Tahun Jadi Gelandangan Selepas Ibu Ayah Meninggal Akibat Covid-19.

SEKOLAH MADRASAH

Saya tanya adik nak masuk sekolah madrasah. Nak ustaz. Nak jumpa mak ayah dalam syurga. Terus makin sedih,saya pun rindu mak. Rindu ayah. Kami solat sama-sama dan terus hantar adik ni masuk madrasah.

Walau sekejap terasa rapat dan seperti keluarga. Adik jaga diri yer. Saya doa adik jadi anak soleh berjaya cemerlang. Nanti kita jumpa lagi. Tak berhenti cakap terima kasih. Best seronok dapat masuk belajar sini.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI