Hari-hari kita akan mamasak untuk keluarga sepanjang PKP ini. Menu yang disediakan bukan sahaja kita hendak pastikan menyelerakan bahkan sebaiknya biarlah menyihatkan.
Biasanya, kalau sebut makanan sihat mesti kita tergambar makanan tersubut dimasak secara kukus atau rebus.
Pun begitu, mengetahui lebih lanjut tentang makanan yang menyihatkan, apa kata kita fahami perkongsian di fb Kementerian Kesihatan Malaysia.
5 cara untuk anda menyediakan makanan dengan cara yang sihat.
Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia telah menyediakan lima kaedah makanan sihat di rumah untuk panduan anda semua.
Gunakan peluang berada di rumah ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini dijalankan dengan menyediakan makanan yang sihat kepada orang yang tersayang.
Menikmati popia goreng yang rangup memang enak, krup krap krup krap bunyinya bila dikunyah.
Jadi apa kata hari ini kita sediakan menu sarapan Popia Carbonara ini seperti resipi yang dikongsikan oleh Almie Amira.
Bahan-bahan Popia Carbonara
* 2 biji bawang Holland
* 8 cili api hijau
* 12 ulas bawang putih
* Sepeket sosej yang dihiris serong2
* Ayam cincang (saya pakai RAMLY @ SAUDI) 1 peket
* Kiub pati ayam (1 kiub)
* 2 tin sos carbonara prego (tin biru cair)
* 1 tin sos cheesy prego (tin kuning)
* Susu full cream 1/2 kotak kecik (100ml) -optional
* Sedikit butter untuk menumis
* Serbuk lada hitam (agak2)
* Mixed herbs (wajib) 2 sudu kecik
* Sedikit bancuhan tepung jagung (pekatkan inti)
* Kulit popia (jenama KG pakai yang 40 pcs punya) inti ni boleh dapat banyak popia. Ikot berapa banyak inti anda letak la, anggaran 2 – 3 peket kulit popia
* Garam (kena rasa dulu, sebab sos carbonara dalam tin dah masin)
* Sedikit tepung dan air (gam kulit popia)
Cara-cara:
1. Blend bawang, bawan putih, cili api (guna air agak-agak jangan banyak sangat)
2. Goreng sosej dengan sedikit minyak sehingga agak garing dan ketepikan (ini menambahkan tekstur dalam popia)
3. Masakkan ayam cincang dengan sedikit minyak dan ketepikan (proses ni cepatkan kita buat inti; air dan minyak lebihan proses ni nanti masukkan dalam inti)
4. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan blend.
5. Masukkan mixed herbs dan lada hitam sedikit
6. Bila bahan tumis dah agak kering dan bau wangi semerbak, masukkan isi ayam. Masukkan dgn semua air dan lebihan minyak jangan dibuang.
7. Masukkan kiub ayam. Gaul sebati.
8. Masukkan sos prego (semua). Gunakan sedikit air untuk goncang tin tadi. Sayang kalau dibiarkan lebihan dia. Kita kena berjimat. Gaulkan sehingga rata.
9. Masukkan susu full cream.
10. Setelah mendidih. Masukkan sosej yang digoreng tadi.
11. Masukkan sedikit air dan tepung jagung. Ini untuk pastikan inti kita agak pekat. Kalau tak nanti goreng dia meleleh keluar. (Agak-agak ye yang ni)
12. Sejukkan inti. Boleh masukkan dalam peti sekejap (inti akan pekat dan mudahkan proses nak menggulung)
13. Isi inti ke atas kulit popia (pakai yang 40pcs- besar sikit) . Boleh tambahkan shredded cheddar cheese sejemput / cheese slices (cheese slices 1 keping – dipotong 5) dan gulungkan seperti biasa
14. letakkan bancuhan air dan tepung gandum dihujungnya sebagai gam supaya inti tak meleleh semasa digoreng. (INI TIPS!!!)
15. Setelah selesai boleh masukkan sekejap dalam peti dan sedia untuk digoreng.
TIPS:
-Gunakan juga sos cheesy PREGO (tin kuning) wajib cuba sebab inti jadi lagi sedap
-Kulit popia guna jenama KG
-Pakai yang 40pcs sebab besar dan gulungan akan jadi kemas, inti takkan meleleh
-Guna gam (air dan tepung gandum) untuk tutup gulungan
-Goreng dalam minyak yang memang panas, tapi api nye slow ye.
-Inti kalau buat banyak @ terlebih boleh simpan dlm freezer. Tahan lama takde masalah. Nnt tinggal beli kulit popia dan gulung aje. Senang dan mudah.
Beli buah banyak-banyak, dengan harapan anak-anak nak makan lah! Ni tak, selagi kita yang beli ni yang tak kupas, selagi tu la tak di pandangnya buah tu. Kan tak pasal kecut buahnya, tinggal nak busuk je tidak diusik!
Dari buang je membazir, cuaca pula sekejap panas ni, jom lah kita olah sikit bagi menarik time nak makan nanti jadikan bingsu resipi dari Bella Shabudin ni! Anak dari yang jeling je buah tu tadi terus berebut nak makan! Jom cuba!
RESEPI BINGSU MANGGA PENYEJUK TEKAK
Selain dari ais kacang, kini bingsu juga menjadi pilihan warga Malaysia sebagai pencuci mulut. Hari ni bella nak kongsi resepi mudah untuk menyediakan bingsu mangga.
Mencuba rasa minuman susu yang menyegarkan ini pastinya menambat selera anak-anak. Apatah lagi gabungan bersama bahan seperti gula melaka memberi rasa yang cukup istimewa.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita cuba sediakan menu ini.
Bahan-bahan :
*5 biji Gula melaka
*1/2cawan Gula pasir
Butter
Susu pekat
Susu Full Cream
add on: cincau, biji selasih, black pearl etc
Air susu viralMlm2 minum air susu karamel homemadesedap sgt..1kotak susu blh minum 1keluarga kami.. Susu karamel cincau jer.. Nak tambah black pearl pon blh 🥰
Karamel 1
Masak yang bertanda * degan 1 cawan air. Masak sampai pekat. Sejukkan
Karamel 2
(Sebagai penambah. Letak di dalam keliling gelas)
10 sudu besar gula
5sudu besar susu pekat
2sudu kecil butter
1/2cawan air
Cara penyediaan:
P/s : Kalau nampak pekat sangat tambah air panas sikit-sikit
AMBIL GELAS LETAK KARAMEL 2 letakkan dalam keliling gelas.. letak ais batu penuh gelas, masukkan karamel 1 anggaran 5 sudu besar. Dan last letak air susu penuh krim.
Lepas tu nak tambah cincau @ boba ke boleh jer.. Klu saya suka letak whipp
Sumber : Bai Zura via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di