Menyediakan menu untuk keluarga juga memerlukan kita kaum ibu memikirkan jenis hidangan yang bukan sahaja berkhasiat malah kalau boleh biarlah mudah disediakan.

Apatah lagi jika menyediakan sarapan, kalau boleh dalam kita bersiap-siap untuk ketempat kerja, masih sempat ‘mencuri’ masa untuk menyediakan menu buat suami dan anak-anak.

Nak tahu menu apakah itu, lain tak bukan apa kata kita sajikan telur separuh masak. Andai dimakan dengan kicap dan lada sulah, memang enak rasanya.

Menurut Rozita Ab’dullah, hanya dengan 3 langkah mudah telur separuh masak dapat disediakan dengan sempurna. Jom semak.


Cara-cara menyediakan telur separuh masak, hanya 3 langkah.

Sediakan Telur Separuh Masak Confirm Sempurna Hanya Dengan 3 Langkah!

LANGKAH 1 : Didihkan air di dalam kuali.

Sediakan Telur Separuh Masak Confirm Sempurna Hanya Dengan 3 Langkah!

LANGKAH 2 : Setelah air benar-benar mendidih,  matikan api dan masukkan telur.

IKLAN

Sediakan Telur Separuh Masak Confirm Sempurna Hanya Dengan 3 Langkah!

LANGKAH 3 : Kemudian ambil tudung periuk dan tutup telur tadi seperti di dalam selama 5 minit. Setelah itu, sedia untuk dimakan.

Sediakan Telur Separuh Masak Confirm Sempurna Hanya Dengan 3 Langkah!

Ekstra info

Kebaikan yang boleh anda perolehi daripada pengambilan telur separuh masak ini banyak, antaranya dikatakan :

1. Menu Sarapan Yang Sihat

IKLAN

Dua biji telur separuh masak pada setiap hari untuk sarapan terbukti boleh mengecilkan ukuran pinggang. ‘Lemak jahat’ di dalam telur separuh masak juga merupakan sumber lemak tidak jahat yang sangat baik. Tidak seperti sumber protein atau lemak haiwan yang lain, kerana telur separuh masak tidak akan meningkatkan risiko terkena penyakit jantung.

2. Membantu Pembentukan Otot

Untuk membentuk otot agar kelihatan tegap, bukan hanya dengan menikmati telur yang direbus sahaja.Pengambilan telur separuh masak ternyata boleh membentuk otot dan sangat elok untuk anda yang sedang berdiet. Kandungan nutrisi yang lengkap daripada telur separuh masak akan menjadikan otot anda kuat dan ‘berisi’.

3. Bantu Turunkan Berat Badan

Telur mengandung asid amino yang sangat tinggi. Asid amino yang masuk ke dalam tubuh boleh diubah menjadi energi dan mampu membantu untuk membentuk otot-otot ataupun kulit. Asid amino di dalam telur separuh masak juga mengandungi sumber energi yang jauh lebih baik dibandingkan dengan protein dan boleh membantu anda kenyang lebih lama.

4. Menguatkan Daya Ingatan

IKLAN

Dua biji telur separuh masak merupakan sumber ‘choline’ yang sangat tinggi. ‘Choline ‘adalah unsur yang sangat baik dan boleh meningkatkan kapasiti memori di dalam otak kita.

5. Mencegah Penuaan

Telur separuh masak merupakan sumber ‘lutein’, ‘carotenoid’ serta ‘zeaxanthin’ yang dapat membantu melindungi organ penglihatan daripada proses penuaan. Pengambilan telur separuh masak secara rutin boleh membantu tubuh, organ tubuh serta fungsinya dari pada proses kerosakan sel dan jaringan akibat penuaan.

6. Mencegah Anemia

Darah di dalam tubuh sangat penting bagi fungsinya. Kekurangan darah boleh membuatkan anda mengalami anemia. Anemia ini juga terjadi jika tubuh kekurangan vitamin B12. Telur separuh masak boleh menjadi alternatif makanan untuk mengubati kekurangan darah.

7. Baik Untuk Mata

Kesihatan mata sangat penting sebagai fungsi penglihatan. Vitamin A adalah salah satu vitamin yang dapat menjaga kesihatan mata.Vitamin A yang terdapat di dalam telur separuh masak ini juga jauh lebih banyak berbanding dengan telur yang direbus dan sebagainya.

Sumber : Rozita Ab’dullah