Anak adalah anugerah terindah buat ibu bapa. Kegembiraan anak adalah segalanya buat mereka. Segala  kasih sayang diberikan sepenuhnya tanpa batas agar dapat menjalani kehidupan dengan sempurna.

Namun siapa sangka, kegembiraan memiliki anak juga ada dugaannya yang mengajar diri menjadi ibu bapa yang sabar dan tabah.

Bukan calang-calang ‘dipilih’ untuk menghadapi dugaan hidup apabila memiliki anak istimewa. Ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk diterima.

Begitu yang dihadapi oleh penyanyi Fynn Jamal apabila menghadapi cabaran dalam membesarkan anak sulungnya sejak disahkan autisme.

Menerusi entri terbaharu beliau berkongsi rakaman anak angkatnya, Bakti Arjuna Fitri, 9 tahun sebagai dokumentari pertumbesaran anaknya itu.

Fynn atau nama sebenar Nur Affina Yanti Jamalludin berbuat demikian sebagai rekod rujukan doktor apabila anaknya mula meltdown.

 REKOD VIDEO UNTUK RUJUKAN 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal)

Sorry, we have loads of videos like this. doctor suruh rekod everytime juna meltdown. utk cari common factors to why, what triggers etc.

Walau tak dapat rekod setiap kali, mana2 sempat— dah macam homework dah kumpul data Juna ni. haha.

truly, aku tak suka tgk balik. mmg lepas rekod, biar je dlm folder. tak gamak nak relive the moment hadap ni semua. tp yelah. sesekala, terrrlayan juga haha.

Juna skrg on anti-psychotic meds. dia autism dlm spektrum severe. self harm. meltdown. hearing things. seeing things. kesian dia. tapi alhamdulillah. rezeki dia.

KUAT SEMANGAT

Kadang-kadang kesian suami aku. Dia sendiri on the verge of psychosis, lawankan juga demi anak dia. alhamdulillah sbb dia akur je dgn cikgu disiplin bab ubat ni haha. aku selalu pesan, aku ni kecik. kalau both daddy dan juna mental collapse; sakti kecik lagi, aku tak tau nak dukung heret yang mana haha.

IKLAN

JARANG DI SOSIA MEDIA FOKUS PADA JUNA

You see, this video is but a simple reminder to why i am now distant on sosmed. Aku selalu bagitau; my family comes first.

Aku tak effort habis2an melainkan utk memampukan aku jadi bebas nak prioritikan suami dan anak2 aku. aku jadi boss sbb nak jadi surirumah. itu objektif aku.

Segala selainnya adalah hal2 senggang yg ada ada, takde takpe. i dont HAVE to listen to your stories, but i like to. i may show indifference to your problem, but know— caring unnecessarily is what i do.

cumanya—all in good times. itu sahaja.

So kindly,kalau nak sgt layanan tiptop kelas pertama—go to psychiatrist, get to therapy.

IKLAN

Good pay, good service. Aku ni buat percuma. Sambil-sambil mendahulukan anak2 dan suami. Pastinya servis aku paling corot dlm dunia.

Sorry, but not sorry i place everyone and everything AFTER my family.

WARGANET TITIP DOA 

Dalam pada itu meninjau diruangan komen rata-rata warganet melahirkan rasa sebak dan mendoakan agar Fyn Jamal tabah menhadapi cabaran membesarkan anak istimewanya. Antaranya

“Allahuakbar. Saya doakan semoga Allah berikan kekuatan yang luar biasa buat Kak Fynn.”

“Allahuakbar.. Sedihnya tengok. Apa lagi yang melalui. Moga diberi kekuatan untuk keluarga ini. In Shaa Allah ganjaran dan hikmah Allah pasti ada.”

“Bila tengok juna faham, dia sakitkan mummy tanpa dia boleh kawal perasaan dia… Terus luruh airmata ni.”

“Saya tgh jaga exam dlm kelas pn nangis tgk..sya mmg selalu tgk ketabahan Pn Fynn & Pn Zarina Zainuddin. Semoga Allah permudahkan urusan anda2 semua..aamin yarabbal alamin. Sya sgt tersentuh hati sbb ada di kalangan kita yg tak faham keadaan mcm ni.”

Sumber: fynnjamal