Sesuatu yang lumrah dan normal berlaku dalam diri kita bila hadirnya perasaan rindu terhadap orang yang kita sayang yang tinggal berjauhan atau telah lama tidak berjumpa. Pelbagai cara kita lakukan untuk dapat mengubat rasa rindu tersebut, dan salah satunya adalah dengan cara menatap gambar wajah-wajah insan tersayang.

Begitu juga halnya dengan adik Dhia berusia 7 tahun ini. Walau usianya sekecil itu sudah bijak mencari solusi agar dapat mengubati rasa rindu terhadap ibu ayahnya sepanjang dia berada di sekolah.

Hal ini dikongsikan oleh Azizah Zaliey di akaun fbnya mengenai sikap anak bongsunya itu. Nyata membuatkan ramai warganet tumpang rasa bahagia dan bangga dengan sikap yang ditunjukkan oleh Dhia, anak kecil yang cukup mencintai ibu ayahnya. Bahkan ramai juga mendoakan Dhia agar terus menjadi anak yang baik dan berbakti kepada orang tuanya bila besar nanti.

Menurut Puan Azizah, anak bongsunya itu memang tak pernah berenggang denganya sejak dari lahir sampai la sekarang.

Bawa Frame Gambar Ke Sekolah

Tahun 2019 umur Dhiya 5 tahun, Dhiya mula sekolah tadika. Hari-hari nak pergi sekolah mesti nangis alasan dia rindu ibu. Pergi sek pun siap bawak frame gambar ibu dengan ayah. Cikgu bagitau Dhiya bawak frame gambar ibu ayah letak atas meja.

Saya sendiri pun tak perasan bila masa dia bawak frame gambar tu masuk dalam beg sekolah dia. Dia bagitau kat cikgu kalau dia rindu ibu dengan ayah leh tengok je gambar.

IKLAN

Sekarang 2021 Dhiya dah 7 tahun pergi sekolah tak menangis dah. Dia kata dia dah besar dah pakai kain sekolah warna biru dah tapi sama gak pergi sekolah tetap bawak gambar ibu ayah letak kat belakang name tag pula.

Dia bagitau saya..baby selalu je tengok gambar family kejap-kejap baby tengok gambar kat belakang name tag katanya. Ada ke anak-anak puan-puan yang sama macam anak saya ni?

IKLAN

Sumber : Azizah Zaliey

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club