Keseronokan bergelar ibu semakin bertambah setiap hari apabila dapat melihat perkembangan yang ditunjukkan oleh anak.

Sama seperti ibu-ibu lain, penyanyi popular Ernie Zakri tidak terkecuali sedang melalui fasa bahagia tersebut.

Isteri kepada penyanyi Syamel ini bersyukur kerana puteri sulung mereka, Nur Khawla Soleha yang sudah masuk usia tiga bulan semakin banyak menunjukkan perkembangan selari dengan usianya.

“Semua Masih Baru & Banyak Perkara Saya Masih Blur” Ernie Zakri Seronok Tengok Perkembangan Anak Setiap Hari
FOTO: IG Ernie Zakri

“Genap tiga bulan usia Khawla dan banyak perubahan yang kami nampak, lebih-lebih lagi dia sudah mula berinteraksi. Kadang sekecil-kecil tindak balas yang dilakukan pun sudah buat kami gembira.

“Selain aktif dengan kerjaya seni, saya juga sibuk menguruskan anak. Semuanya masih baru dan banyak perkara yang saya masih ‘blur’.

Pengalaman baru

Selain melalui fasa bahagia dengan kehadiran anak, adakalanya ibu baharu juga perlu melalui fasa risau dan ‘blur’. Dengan kata lain seorang ibu itu perlu belajar setiap hari untuk memahami tingkah laku bayinya.

Berkongsi maklumat dengan ibu yang sudah berpengalaman selain melaluinya sendiri menjadi salah satu cara seorang ibu belajar memahami bayinya.

IKLAN

Adakalanya tidak dinafikan apabila semua keperluan bayi sudah dipenuhi tetapi dia masih menangis, ibu akan menjadi buntu dan bimbang memikirkan keselamatan bayinya.

“Pernah sekali bila anak menangis saya terdiam sebab tak tahu nak buat apa walhal sudah memberikan dia susu dan menukar lampinnya. Jadi banyak lagi yang perlu saya belajar untuk menjadi ibu,” katanya.

Seimbangkan kerjaya dan keluarga

Menurut Ernie, dia kini perlu bijak membahagikan masa antara kerjaya dan keluarga memandangkan dia dan Syamel bekerja dalam bidang yang sama.

“Tidak dinafikan saya dan Syamel kerap dapat tawaran persembahan bersama. Namun Alhamdulillah ada seseorang yang menjaga Khawla di rumah kalau kami keluar bekerja.

IKLAN
“Semua Masih Baru & Banyak Perkara Saya Masih Blur” Ernie Zakri Seronok Tengok Perkembangan Anak Setiap Hari
FOTO: IG Syamel

“Saya mengupah penjaga yang dikhaskan untuk jaga Khawla saja. Jadi sedikit sebanyak dapat mengurangkan kerisauan saya apabila keluar bekerja,” katanya.

Syamel dan Ernie mendirikan rumah tangga pada 26 Mac tahun lalu dan dikurniakan cahaya mata perempuan pada 22 Februari lalu.

Sumber: Harian Metro

“Semua Masih Baru & Banyak Perkara Saya Masih Blur” Ernie Zakri Seronok Tengok Perkembangan Anak Setiap Hari

IKLAN

Webinar kehamilan PERCUMA terbesar untuk bakal papa & mama. Jom daftar nama anda di sini WEBINAR AKU TAK SERIK BERSALIN 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Keluarga Gader https://t.me/keluargagaderclub sekarang!

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI