Lipan sering membuat banyak orang yang melihatnya merasa takut. Maklumlah haiwan ini sering tiba-tiba muncul dan merayap.

Lipan atau dalam bahasa Inggerisnya Centipede, jika terkena gigitan memang sangat menyakitkan. Kesan gigitannya menyebabkan menimbulkan kesan keradangan dengan ruam kemerahan.

Juga kesan alergi yang lebih teruk dengan mata bengkak dan bibir bengkak, sesak nafas, hingga jantung berdebar.

Bagaimana pun, haiwan ini memang diakui sangat berbisa walaupun racunnya belum boleh dikategorikan tahap membunuh buat manusia .

Namun bagi kanak-kanak bawah 5 tahun atau warga emas, disengat lipan bukan suatu benda yang boleh di buat main, justeru segeralah dapatkan rawatan.

Lipan Dalam Rumah

Mengikut satu kajian, lipan hanya akan merayap ke tempat yang ada sumber makanan untuknya. Contoh-contoh makanan lipan adalah anai-anai , lipas , lalat dan labah-labah.
Sebenarnya punca lipan mudah kelihatan dalam rumah adalah disebabkan kawasan yang lembap. Jangan terkejut

Jadi untuk ambil pendekatan terbaik , cara mengelakkan kehadiran lipan adalah dengan memastikan rumah anda bersih dan bebas dari serangga-serangga perosak di atas terutamanya dalam bilik air dan kawasan lembap.

Untuk halang lalat dan labah-labah mungkin mudah. Namun dalam kes anai anai tak semua orang mampu nak buat pest control memandangkan kosnya pun ‘boleh tahan’

Jadi Sebagai Alternatif Mungkin Anda Boleh Gunakan Petua Di Bawah Untuk Menghalau Lipan:

1. Garam

IKLAN

Seramnya! Begini Rupanya Punca Lipan Mudah Ada Dalam Rumah.

Taburkan garam yang anda di kawasan dan laluan yang selalu temui lipan. Kebiasaannya pastilah kawasan yang lembap bukan?

Biarkan saja garam tanpa perlu disapu dan mungkin anda boleh menambahnya dari semasa ke semasa jika perlu. Ulang sehingga anda rasa memang dah tak ada lagi lipan di rumah.

2. Kapur Barus
Sama seperti garam anda hanya perlu menaburkan kapur barus di kawasan lembap untuk memastikan lipan tak datang lagi.

3. Daun Pandan

Seramnya! Begini Rupanya Punca Lipan Mudah Ada Dalam Rumah.

IKLAN

Buat anda daun pandan berbau harum bukan? Namun untuk lipan ia adalah sebaliknya

Jadikan gunakan kelebihan ini dengan meletakkan daun pandan sebagai pelindung anda. Hiris daun pandan halus-halus dan letakkan ke dalam mangkuk. Lagi banyak kuantitinya lagi bagus.

Kemudian, mangkuk yang berisi hirisan daun pandan tu letakkan di setiap sudut rumah supaya lipan akan akan menjauhi rumah anda.

Harap petua di atas dapat membantu anda dalam menangani masalah lipan dalam rumah. Kongsikan kepada keluarga dan kenalan ok?

Selamat mengemas dan Selamat menghalau lipan!

Sumber: buzzkini Via ImuslimNetwork

IKLAN

 

Seramnya! Begini Rupanya Punca Lipan Mudah Ada Dalam Rumah.

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Seramnya! Begini Rupanya Punca Lipan Mudah Ada Dalam Rumah.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI