Apabila bakal bersalin, biasanya seorang ibu akan memastikan segala persiapan dibuat awal supaya barang-barang kelengkapan ada bagi menguruskan bayi dan ibu bersalin.

Lazimnya kelengkapan ini dikenali sebagai check list yang mesti ada. Begitu juga yang dilakukan oleh pelakon Shima Anuar yang sedang menanti detik melahirkan cahaya mata kedua tidak lama lagi.

Perkara itu dikongsikan pelakon Highlands Tower di laman Instagram.

Berikut check list pelakon ini.

IKLAN

“I am almost #9monthspregnant. My hospital bag is ready! (kalau boleh please prepare barang awal siap2. just incase baby tak sabar nak keluar awal drpd tarikh yg sepatutnya. takde la kelam kabut nanti) So here is harta karun dalam hospital bag i.  Saja share mana tau berguna untuk mommies yg first time nak beranak. ?
1 – tshirt and sweater (bawak je tshirt laki kau tu. selesa! ?)
2 – pyjamas
3 – baju untuk balik rumah (kalau boleh standby baju yg senang untuk breastfeed baby. mana tau on the way balik tu baby nak susu)
4 – seluar (yg besar)
5 – kain batik
6 – towel and face towel
7 – nursing bra (dah boleh simpan push up bra korang. dah ada baby ni pakai nursing bra je k? ?)
8 – disposable panties
9 – socks
10 – nursing cover
11 – breast pad (untuk elakkan bra korang basah sbb leaking)
12 – pad (i prefer pakai pad macam masa period tu. selesa je.)
13 – toiletries bag
14 – makeup bag
15 – slipper (1 untuk pakai dlm toilet. 1 untuk pakai dalam bilik)
16 – hair dryer/curler,” tulisnya.

View this post on Instagram

I am almost #9monthspregnant. My hospital bag is ready! (kalau boleh please prepare barang awal siap2. just incase baby tak sabar nak keluar awal drpd tarikh yg sepatutnya. takde la kelam kabut nanti) So here is harta karun dalam hospital bag i. ? Saja share mana tau berguna untuk mommies yg first time nak beranak. ? INI CUMA REFERENCE JE OK? KORANG PUNYA TAK TAU LA MACAM MANA. UP TO YOU GUYS ♥️ 1 – tshirt and sweater (bawak je tshirt laki kau tu. selesa! ?) 2 – pyjamas 3 – baju untuk balik rumah (kalau boleh standby baju yg senang untuk breastfeed baby. mana tau on the way balik tu baby nak susu) 4 – seluar (yg besar) 5 – kain batik 6 – towel and face towel 7 – nursing bra (dah boleh simpan push up bra korang. dah ada baby ni pakai nursing bra je k? ?) 8 – disposable panties 9 – socks 10 – nursing cover 11 – breast pad (untuk elakkan bra korang basah sbb leaking) 12 – pad (i prefer pakai pad macam masa period tu. selesa je.) 13 – toiletries bag 14 – makeup bag 15 – slipper (1 untuk pakai dlm toilet. 1 untuk pakai dalam bilik) 16 – hair dryer/curler (i memang cuci rambut everyday. kalau tak sakit kepala. so memang perlu ada hair dryer. curler tu pulak, it’s like a sikat for me. dont get me wrong. bukan nak pegi berangan feeling2 kat hospital tu nanti ?)

A post shared by Shima Anuar Official Account (@shimaanuar) on

IKLAN

nzhzb