Tidak dinafikan mak-mak zaman sekarang dilihat lebih selesa menggunakan santan kotak dek kerana mudah untuk disimpan sebagai stok santan di rumah.

Pun begitu, jangan lupakan kelebihan santan yang diparut daripada sebiji kelapa dikatakan santannya lebih berlemak dan pekat. Ini sekali gus memberi rasa yang asli pada hidangan yang ingin disediakan.

Selain itu, keenakan pelbagai menu daripada parutan kelapa yang segar juga diperlukan untuk menghasilkan salutan pada kuih tradisi seperti kaswi, kuih sagu dan sebagainya menjadi lebih menyelerakan.

Namun tidak dinafikan parutan kelapa juga akan mudah berubah rasa menjadi masam atau dikatakan basi jika tidak disimpan dengan baik.

Pun begitu melalui perkongsian daripada Ani Zam, rupanya ada cara yang boleh dipraktikkan untuk pastikan parutan kelapa kekal segar hingga berbulan-bulan lamanya.

Nak kongsi cara simpan kelapa parut agar tahan lama

IKLAN

Langkah 1 : Letakkan kelapa parut di dalam loyang

 

Langkah 2 : Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen yang bertindak sebagai anti pereputan

Kelapa Parut Cepat Rasa Masam, Tapi Akan Kekal Elok Sampai 3 Bulan Kalau Buat Cara Ni!

IKLAN

Langkah 3 : Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah di panaskan. Kukus selama 15 minit

Kelapa Parut Cepat Rasa Masam, Tapi Akan Kekal Elok Sampai 3 Bulan Kalau Buat Cara Ni!

Langkah 4 : Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik dan simpan di dalam peti ais bahagian sejuk beku.

Kelapa Parut Cepat Rasa Masam, Tapi Akan Kekal Elok Sampai 3 Bulan Kalau Buat Cara Ni!

IKLAN

Langkah 5 : Kukus semula bila hendak menggunakannya

Boleh tahan sehingga 2 @ 3 bulan kelapa parut tersebut

Ekstra Tip : Untuk mendapatkan santan yang pekat , blender kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Boleh blender sehingga 3 kali kelapa tersebut untuk mendapatkan santan yang pekat.

Sumber : Ani Zam