Tauhu yang selalu kita goreng dan makan bersama tempe ini memang banyak khasiatnya. Pun begitu bila disimpan lama walaupun dalam peti ais, tauhu mudah berbau masak dan kadang-kadang berlendir.

Tahu tak macam mana nak simpan tauhu lebih lama supaya tak terjadi pembaziran. Ini cara yang dikongsikan oleh Shahriah Abdullah, pakar masakan dan novelis kita di blognya, shahriahnovelisresipe.blogspot.my. Jom ikut seperti caranya.


Seringkali bila kita beli tauhu di pasar, bila kita simpan dalam peti sejuk tu, keesokkan harinya bila nak di masak berlendir dan berbau masam. Yer tak? Okay ada beberapa tips nak dikongsikan.

Cara 1

Selepas beli cuci bersih-bersih di bawah air yang mengalir. Selepas tu masukkan ke dalam mangkuk plastik, zink atau kaca. Letakkan air bersih di dalam mangkuk yang berisi tauhu tu. Esoknya silalah tukar air dalam mangkuk tu ye. Lakukan cara sama selagi tauhu tak habis.

IKLAN

Cara 2
Ada satu lagi tips atau petua. Kalau tauhu dah berbau masam, usah di buang, elakkan pembaziran. Didihkan dengan sedikit air dan selepas tu rebus sekejap. Berkesan tau. Petua ni Bonda saya yang bagi.

IKLAN

Cara 3
Ada satu lagi petua. Gorengkan tauhu terlebih dahulu dan simpan di dalam peti sejuk. Cara ni hanya bertahan kurang dari 2 hari sahaja. Jadi boleh cuba.

Selamat mencuba!

Kredit:shahriahnovelisresipe.blogspot.my