Siapa je yang pakai mask tak berpeluh. Kan? Tak kisah la pakai kat tempat yang panas ke sejuk, kalau dah rimas tu dari tak pernah nak peluh terus keluar peluhnya!

Individu yang paling stress bila muka berpeluh semestinya wanita. Kenapa wanita pula? Min bias lah! Bukan… Wanita semestinya akan mengutamakan kecantikan. Bukan kata pakai mask tak cantik tau! Tapi disebalik mask tu, semestinya wanita akan calit sedikit solekan tidak kira sebagai keyakinan diri atau tuntutan kerja. .

Jadi dah kalau pakai mask, ada pula peluhnya akan menyebabkan solekan tu luntur. Tak pasal kena touch up balik pula kan?

Ok relaks, jangan risau! Setiap masalah mesti ada penyelesaiannya! Nak tahu cara yang boleh anda lakukan untuk cegah solekan dari cair? Haaa mai follow rapat tip ini. Semoga bermanfaat!

Solekan Hilang Gara-Gara Berpeluh Pakai Mask? Jangan Stress! Cuba Cara Ni, Confirm Mekap Tahan Lama!

5 Cara Mudah Untuk Kekalkan Solekan Walaupun Memakai Mask!

1. Menggunakan pelembap

IKLAN

Solekan yang tahan panas dan peluh perlu memiliki dasar yang padu. Sebelum bersolek, berikan nutrisi kepada kulit wajah dengan menggunakan pelembap untuk menghindar kulit daripada kering selain membuatkan solekan anda tahan lebih lama.

2. Memakai primer

Sebelum menggunakan bahan lain, sapu primer pada kulit. Primer dipakai setelah pelembap dan menyapu bedak asas.

Primer membuatkan kulit wajah tampak halus dan rata, malah ia akan menjadikan bedak asas melekat dan tahan lebih lama.

IKLAN

Sebaik-baiknya pilih produk primer yang sesuai dengan kulit wajah dan paling penting ia memiliki fungsi mencegah kulit berminyak.

3. Sapu bedak asas

Selepas melakukan dua langkah tersebut, baharulah sapukan bedak asas yang sesuai dengan warna kulit anda.

Untuk mendapatkan hasil yang cantik, gunakan beauty blender agar bedak dapat bersatu dengan kulit.

IKLAN

4. Solekan kalis air

Antara kunci solekan tahan lama adalah dengan memilih produk kalis air. Pilih maskara, pembayang mata dan kening yang kalis air.

5. Semburan penahan solekan (setting spray)

Akhiri proses solekan anda dengan menggunakan setting spray sebagai sentuhan terakhir. Ia berfungsi sebagai pengunci solekan agar ia terletak dan tahan lebih lama.

Setting spray juga sangat berguna sebagai agen pencegah minyak pada wajah anda terutamanya yang banyak menjalani aktiviti luar.

Sumber: Mstar

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI