Gelombang Covid-19 telah memberi kesan yang besar kepada dunia, termasuk Malaysia. Virus paling bahaya di dunia ini bukan sahaja meragut nyawa tetapi turut memberi kesan kepada taraf ekomoni keluarga.

Lebih menyedihkan lagi, sejak akhir-akhir di media sosial tular beberapa kejadian bunuh diri yang didakwa akibat tiada sumber pendapatan. Bukan itu sahaja, ada juga dikalangan kita yang mengalami tekanan perasaaan akibat tiada punca pendapatan lagi.

Bagi yang masih berpeluang menghidangkan makanan di atas meja buat keluarga, seharusnya bersyukur masih diberikan rezeki untuk membahagiakan keluarga.

Namun bagaimana pula sebaliknya. Sudah tentu ia memberi tekanan. Lebih menyedihkan memikirkan hutang yang terpaksa ditanggung dan tiada wang sara hidup yang mencukupi.

Realiti yang harus kita semua sedar, inilah yang berlaku dalam masyarakat. Bagaimanapun, hidup tetap harus diteruskan. Tenangkan diri dan berdoa pasti ada rezeki datang asalkan berusaha.

Sebagaimana laporan yang dipaparkan oleh Harian Metro ini, begitulah yang dialami oleh pasangan suami isteri ini yang serentak kehilangan pekerjaaan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tahun lalu.

Lebih sebak keluarga ini terpaksa mendapatkan bantuan makanan daripada masjid. Namun mereka bangkit demi mengubah kehidupan demi membesarkan lapan anak masih bersekolah.

Benarlah, rezeki itu sentiasa ada buat keluarga lambat dan cepat je. Terus berdoa dan yakin ia pasti datang!

Sebelum ini, Che Rosmadi Che Othman, 41, bekerja sebagai juru elektrik manakala dan isterinya, Nor Shamsaimah Salleh, 42, bekerja sebagai pembantu kedai makan.

IKLAN

Suami Isteri Hilang Kerja Serentak Bangkit Semula. Kini Jana Pendapatan Hingga 7 Ribu Sebulan Jual Tayar Terpakai. Inspirasi!

“Saya dan isteri hilang kerja secara serentak ketika PKP, Mac tahun lalu dan pandemik Covid-19 sangat memberi kesan kepada kehidupan kami sekeluarga, mujur pada waktu itu anak tidak perlu ke sekolah,

“Saya terpaksa pergi mendapatkan makanan di masjid demi kelangsungan hidup kami anak beranak.

“Ketika itu perasaan saya hanya Tuhan saja yang tahu, memang sedih sehingga duit untuk beli makanan pun tak ada.”

Buat pasu dari tayar terbuang sumber pendapatan.

Menurut Che Rosmadi, beliau mendapat idea menerusi YouTube dan mula menerima tempahan daripada rakan dan jiran.

IKLAN

“Pada hujung April tahun lalu saya mula menerima tempahan secara kecil-kecilan dan Alhamdulillah, hasil kerja saya turut mendapat tempahan dari sekolah, balai polis dan daerah lain hasil promosi di media sosial.

“Ini kerana ramai mengisi masa mereka ketika PKP untuk menghias laman rumah, sekolah dan pejabat masing-masing dan saya jual dengan harga mampu milik antara RM10 hingga RM50 bagi setiap unit pasu tayar itu.”

Jana pendapatan

Suami Isteri Hilang Kerja Serentak Bangkit Semula. Kini Jana Pendapatan Hingga 7 Ribu Sebulan Jual Tayar Terpakai. Inspirasi!

Jauh di sudut hati,beliau melahirkan rasa syukur apabila tempahan pasu itu tidak pernah putus sehingga menjadi sumber pendapatan utama keluarganya dengan jualan antara RM6,000 hingga RM7,000 sebulan.

IKLAN

Nasihat kepada yang hilang pekerjaan

Dalam pada itu, beliau menasihati buat mereka yang kehilangan pekerjaan ketika Covid-19 supaya tidak putus asa dan mencuba bidang baharu.

Katanya, mereka boleh bermula secara kecil-kecilan dan membuat perniagaan dengan modal rendah dahulu kerana boleh berjaya jika ada kemahuan.

Sumber: Harian Metro Online

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Suami Isteri Hilang Kerja Serentak Bangkit Semula. Kini Jana Pendapatan Hingga 7 Ribu Sebulan Jual Tayar Terpakai. Inspirasi!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI