Inilah petua paling mudah untuk sang suami nak panjang umur. Menurut satu kajian, peluakn boleh membuatkan seseorang itu panjang umur. Jadi, untuk anda bernama suami, jangan stres. Peluk isteri untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap hari mungkin membantu anda panjang umurnya sehingga lima tahun.

Fakta tersebut berdasarkan kajian yang dilakukan oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungkait antara sentuhan dan tahap kesihatan.

Kajian mendapati, seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah S.A.W.

Terdapat kajian di Amerika Syarikat (AS) mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

IKLAN

Oleh itu suami yang ingin isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap.

Hubungan seks dengan penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk kekal awet muda dan berketerampilan menarik. Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri.

Fadhilat mencium suami

IKLAN

Apabila isteri bersalaman dan mencium tangan suami, maka gugurlah dosa-dosa kecil si isteri. Restu seorang suami tu penting dalam rumahtangga. Lagipun isteri juga akan dapat pahala. Suami pun mendapat pahala juga jika dia kucup dahi isteri. Satu lagi perkara yang ramai isteri tidak sedar ialah tabiat tidur berbantalkan lengan suami. Hanya sedikit sahaja isteri yang tahu bahawa tidur berbantalkan lengan suami atau dalam dakapan suami, boleh membuatkan hati suaminya luluh.

Fadhilat mencium isteri

IKLAN

Mencium isteri juga merupakan ibadah. Islam memandang tindakan tersebut sebagai satu perkara yang baik, bahkan dapat memberikan pahala kepada suami. Isteri pasti akan gembira apabila mereka selalu dicium oleh suami mereka. Hati yang gundah, bisa menjadi bahagia. Gelap kesedihan, bisa menjadi cerah dengan keriangan. Dilihat kepada Nabi, siri tauladan ini menjadi amalan harian Nabi SAW dikala bersama Isteri.

Selain itu, anda juga boleh praktik tip ini jika mahu pasangan anda bahagia:

  1. Jangan kedekut untuk luahkan rasa sayang anda pada isteri. Lihat lah nanti betapa berserinya wajah mereka bila anda mengucapkan ‘terima kasih syaang’ atau ‘saya sayang awak’. lagi bagus kalau anda ucapakan ‘I Love U’. Perghhhh sampai ke telinga senyuman sang isteri!
  2. Penat macam mana sekali pun, jangan lupa untuk bergurau senda dengan pasangan anda. Mereka juga penat, jadi hilangkan rasa penat dengan mengusik pasangan baik dengan ayat power anda. Asah semula bakat mat romeo anda tu, mesti isteri suka!
  3. Usah malu untuk menzahirkan rasa sayang anda pada pasangan dengan pelukan dan ciuman. Jangan jadikan faktor usia untuk menghalang anda berbuat demikian, lagi tua lagi la anda patut tunjuk contoh betapa sayangnya anda pada pasangan. Sekali gus memotivasikan anak-anak dan menantu. Cuma janganlah melebih-lebih pula, karang ada aksi 18SX yang tak sesuai ditonton1

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI