Mother and children brushing teeth

Sudah pastinya penjagaan kesihatan pergigian penting untuk mencegah kerosakan gigi dan penyakit gusi di kalangan kanak-kanak. Kita semua tahu bahawa anak perlu berus gigi pagi dan malam dengan ubat gigi yang sesuai untuk menjaga kesihatan gigi.

Namun untuk memberus gigi anak-anak ada cabarannya lantaran mereka belum mempunyai kesedaran akan kepentingan penjagaan gigi.

Perkongsian oleh Dr Izaza Mohd Zan sungguh bermanfaat untuk anak-anak supaya dapat menjaga kebersihan gigi.

“Cam ne nak berus gigi anak yang dah besar?”
.
Berus gigi anak kat luar toilet, sama ada dalam bilik tidur atau kat area family hall
.
Berus gigi anak anytime atleast once a day, tak payah pakai ubat gigi untuk first round, sebab time beruskan gigi anak yang dah besar ni nak tengok gigi dia bersih atau tak
.
Kalau dah letak ubat gigi time beruskan gigi first round nih, tak nampak area mana tak bersih dan tak nampak gusi yang berdarah
.
Bila time beruskan gigi tu, bila gusi berdarah jangan panik. Relax chillax je, sebab gusi yang berdarah tanda gusi tak sihat dan ada plak di bawah gusi dan celah gigi
.
So, area gusi yang keluar darah tu kena berus lama sikit, make sure berus gigi tu masuk bawah gusi dan celah gigi betul betul

IKLAN

Kalau darah banyak keluar, suruh anak kumur kumur, pastu sambung balik berus gigi dan gusi di area yang berdarah tadi
.
Masa berus gigi, pastikan berus dengan perlahan, di permukaan luar dan dalam gigi wajib diberus tanpa ubat gigi untuk tujuan ni
.
Lepas dah settle berus gigi tanpa ubat gigi, second round berus pakai ubat gigi pula. Time ni kena buat kat sinki atau dalam toilet, sebab ubat gigi nanti meleleh kan
.
Soo, selalunya time berus gigi pakai ubat gigi, gusi akan kurang berdarah sebab darah dah keluar time first round
.
So, much much better bila berus gigi second round dengan ubat gigi.

IKLAN

 

Semoga kita,ibu bapa dapat menjaga kebersihan gigi anak-anak sejak kecil.