Setiap kali bulan puasa beli makanan di bazar Ramadan tu wajib tapi sekali-sekala mesti nak masak sendiri di rumah kan? Chinese Handmade Noodles resipi paling mudah dan sedap yang boleh buat sendiri.

Makan tanpa nasi pun boleh kenyang. Jadi, apa kata anda cuba resipi ini yang pastinya meningkatkan selera dan memberi tenaga selepas seharian berpuasa.

Tak Ada Guna Mesin, Senang Aje Buat Mee Ni, Gerenti Jadi!

Resipi Lain:

Resipi Ayam Goreng Garing Diluar Tapi Juicy Di Dalam. Masukkan 3 Bahan Ini Sahaja

Soto Ayam Kuah Pekat Dan Rasa Berempah, Begini Resipi & Tip Nak Buatnya!

Sup Wantan Homamade, Dah Boleh Buat Sendiri Ikut Resipi Wanita Ni Kongsikan!

Chinese Handmade Noodles

IKLAN

Bahan-bahan:

  1. 300 gram tepung roti (aku guna tepung gandum biasa je. Buat 500 gram)
  2. 1/4 sudu garam
  3. 150 ml water (air agak-agak)

Pakai mixer pun boleh. Ikut suka. Aku pakai tangan je uli.

Bahan untuk goreng mi:

  1. Ayam
  2. Cili kisar (siap segala rempah)
  3. Daun limau purut
  4. Sos tiram
  5. Light soy sauce
  6. Gula
  7. Garam
  8. Telur

Cara Penyediaan:

IKLAN

– Uli tangan sehingga sebati semua bahan untuk buat doh dan rehatkan ia selama 30 minit.

Tak Ada Guna Mesin, Senang Aje Buat Mee Ni, Gerenti Jadi!

– Gelek doh secara memanjang dan lipatkan macamni. Tepung kena tabur-tabur tau tak nak bagi melekat.

Tak Ada Guna Mesin, Senang Aje Buat Mee Ni, Gerenti Jadi!

IKLAN

– Lepastu baru potong, lebar ikut suka.

Tak Ada Guna Mesin, Senang Aje Buat Mee Ni, Gerenti Jadi!

– Masuk dalam mangkuk. Ni pun tabur-tabur tepung jugak supaya tak bergumpal dan melekat.

Tak Ada Guna Mesin, Senang Aje Buat Mee Ni, Gerenti Jadi!

– Rebus dalam air yang mendidih. Bila terapung, angkat dan toskan.

– Dah boleh goreng macam biasa.

Sumber: Ryu Watanabe

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI