Kalau diikutkan banyak sebenarnya tip dan petua untuk tujuan menurunkan berat badan. Sama ada mengurangkan pengambilan makanan atau minuman manis, mengurangkan memakan makanan berminyak, tidak makan nasi langsung, banyakkan bersenam dan bersukan serta lain-lain.

Jadi ikut pilihan sendiri mana satu yang ingin dicuba. Cuma, ia bergantung kepada tubuh seseorang sama ada sesuai atau tidak dengan tubuh jika melakukan salah satu cara tersebut.

Jom cuba kaedah yang dikongsikan ini. Dalam masa sebulan turun 9kg dengan diet yang sihat.

Turun 9 kg dalam 35 hari

TURUN 9KG DALAM MASA 35 HARI

Post panjang, sila sediakan jajan, atau skip ke paragraph last

Since ramai yg tanya diet mcm mana untuk turun berat.
From 63kg –> 54kg in 35days.

Tak buat diet kalori, tak pandai pon nak kira kalori. Makan asal kenyang. Cuma amalkan eatclean (wlpn xberapa clean)

Sejak pindah ganu, gained almost 8kg tanpa ku sedari
Breakfast : nasi dagang/kerabu/roti canai, TEH AIS
Lunch : nasi kukus/Nasi lauk heavy n oily, TEH AIS
Mkn petang : keropok lekor/goreng pisang/nugget,sosej, NESCAFE PANAS
DINNER : nasi, NESCAFE PANAS

360 Berubah

In between kalau rasa lapar, makan roti putih n peanut butter, colek buah full of gula putih dll mknn yg penuh trans fat
Sangat suka daging lembu, lamb chop
Suka makan MAGGI, RAMEN
Mesti pedas berapi (dah ternak biji cili bertahun2)
Suka makannan berminyak
Sukaaa segala kek, roti donut dll
Nampak tak betapa teruk pemakananku..

360° berubah bila kene operate 19/8 yg lepas. Insoffff dan mula makan secara sihat..meninggalkan makanan2 yg dicintai sepenuh hati

-gula putih, nasi putih, roti putih
-red meat
Caffien
Dessert
-Processed food
-Fast food

IKLAN

Routine skarang :
-8.00am breakfast mostly menu sama, roti, telur, sayur2 + greentea
-10.00am buah (kadang pkl 11 mkn roti lagi)
-1.00pm lunch mesti sayur banyak. Lauk mostly ikan bakar/singgang/masak lemak dll
-3.00pm buah
-5.00pm roti + greentea
-8.00pm sama mcm lunch + greentea

Kadang2 makan je roti canai, nasi kerabu dll cuma bukan hari2 mcm dlu
Goreng2 masih makan, tp lebihkan bakar2
Greentea biasa 3kali sehari utk kurangkan rasa teringin minum manis2
Desserts cuit sikit2

Senaman masih blom buat lagi sbb rasa xyakin lagi nk melasak since operate haritu

IKLAN

Sebelum ni, sis ingt dengan sauna, senaman, zumba dll tu boleh buat kurus segera… first thing first adalah jaga makan dlu .. minum air masak banyakk.

Sape suka overnight oats pon boleh cuba..sis cuba telan tp i kenot?

Antara menu2 yg slalu makan… mostly menu sama je repeat2 bnd yg kita kenyang makan.

Simple tapi sedap

Mudah dan lazat

Menu yang simple

KREDIT: Nurul Aisya Bt Almi