Bertuah dua selebriti terkenal ini apabila  dijemput oleh Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri untuk sama-sama beriftar dan berterawih dengan ‘banduan akhir’ di penjara Sungai Buloh. Bukan mudah untuk mendekati mereka ini, ternyata selebriti ini ada aura tersendiri.

Norman Hakim yang ditemani anak lelakinya serta Alif Satar masing-masing ada memuat naik perkongsian tersebut di laman instagram masing-masing. Luahan yang cukup sayu dari kedua-dua selebriti ini mengundang sebak di hati netizen.

“Tak Dapat Tahan Air Mata, Betul-Betul Ubah Hidup Ini.”Luahan Sayu Norman Hakim & Alif Satar Selepas Bertemu Banduan Akhir Jentik Emosi Netizen.

“Petang yang istimewa;jemputan dari DS Mufti Wilayah  Persekutuan @drzulkifli.albakri bersama dengan pihak Penjara Sungai Buloh untuk beriftar,solat Maghrib & Isyak berjemaah,berterawih & bermoreh bersama BANDUAN AKHIR iaitu sahabat2 kita yang bakal menjalani hukuman mati tak lama lagi.

“Satu perasaan yg tak dapat nak saya gambarkan dgn kata2 ketika menerima jemputan ini.Perasaan yg bercampur baur.Mcm2 teka-teki dlm kepala.Tak pernah terduga utk diundang dalam acara hening sebegini.

“Tak Dapat Tahan Air Mata, Betul-Betul Ubah Hidup Ini.”Luahan Sayu Norman Hakim & Alif Satar Selepas Bertemu Banduan Akhir Jentik Emosi Netizen.

Menurut Norman lagi, mereka tidak dibenarkan membawa telefon bimbit atau sebarang alat digital. Begitu pun, pihak Jabatan Penjara sudi berkongsi gambar-gambar momen mereka di sana.

“Memang kitaorang tak dibenarkan utk bawa handphone atau segala alat digital yg boleh membuat rakaman saat kaki melangkah masuk dalam sempadan penjara

“Masa saya type ni,alhamdulillah semuanya dah pun selesai.Dah pun dapat segala jawapan yg bercampur baur dan menjadi tanda tanya sebelumnya.Dan dengan izin pihak Jabatan Penjara,kitaorang dikirimkan dengan pic2 momen bersama BANDUAN AKHIR yg dibenarkan utk dikongsikan dengan wajah yg sudah di ‘filtered’.

“Nanti lepas qiam@subuh saya share,sekadar nak kongsi pengalaman sepanjang kitaorang bersama dlm tempoh hampir 4 jam.Perasaan hening,hiba,sebak,menangis,gembira,redha,bersyukur semua ada❤️,” tulis Norman Hakim di instagramnya.

View this post on Instagram

Petang yang istimewa;jemputan dari DS Mufti Wilayah Persekutuan @drzulkifli.albakri bersama dengan pihak Penjara Sungai Buloh untuk beriftar,solat Maghrib & Isyak berjemaah,berterawih & bermoreh bersama BANDUAN AKHIR iaitu sahabat2 kita yang bakal menjalani hukuman mati tak lama lagi . . Satu perasaan yg tak dapat nak saya gambarkan dgn kata2 ketika menerima jemputan ini.Perasaan yg bercampur baur.Mcm2 teka-teki dlm kepala.Tak pernah terduga utk diundang dalam acara hening sebegini . . Mmg kitaorang tak dibenarkan utk bawa handphone atau segala alat digital yg boleh membuat rakaman saat kaki melangkah masuk dalam sempadan penjara . . Masa saya type ni,alhamdulillah semuanya dah pun selesai.Dah pun dapat segala jawapan yg bercampur baur dan menjadi tanda tanya sebelumnya.Dan dengan izin pihak Jabatan Penjara,kitaorang dikirimkan dengan pic2 momen bersama BANDUAN AKHIR yg dibenarkan utk dikongsikan dengan wajah yg sudah di ‘filtered’ . . Nanti lepas qiam@subuh saya share,sekadar nak kongsi pengalaman sepanjang kitaorang bersama dlm tempoh hampir 4 jam.Perasaan hening,hiba,sebak,menangis,gembira,redha,bersyukur semua ada❤️ . . Stay tune??

A post shared by Khalifah Allah (@normanhakim_786) on

IKLAN
View this post on Instagram

Iftar,solat Maghrib & Isyak berjemaah,terawih,tazkirah & bermoreh bersama BANDUAN AKHIR anjuran Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (PMWP) diketuai Sahibus Samahah DS Mufti @drzulkifli.albakri & Penjara Sungai Buloh . . Yup yang berbaju putih & berlengan merah itulah sahabat2 BANDUAN AKHIR kita yg menunggu masa utk dijatuhi hukum . . Mohon Allah s.w.t ampuni saya kerana berpandangan & berperasaan skeptikel yg bercampur baur sebelum bertemu sahabat2 kita ni.Saya tahu saya tak kuat.Bila bersalam pun mata ni menahan genang.Kuasa Allah s.w.t,wajah2 mereka sangat tenang,senyuman yang tak pernah lekang & kebanyakannya berbekalkan tasbih & tafsir Al-Quran ditangan . . Sahabat2 kita ni mmg dah ‘sangat bersedia’ utk menuju ke pengakhiran.Taqwa & iman seiring dalam persahabatan antara mereka . . Kebanyakan sahabat2 kita ni dah lebih dari 10 tahun menghuni di sini.Yang lebih dari 20 tahun mmg tak kenal saya.sahabat2 sekeliling yg memakai seragam putih merah adalah akrab mereka.Pegawai & warden2 penjara semua mereka anggap sebagai abang dan bapa mereka.Banyak kebaikan pegawai dan warden yg diceritakan . . Sepanjang 4 jam bertemuan,saya banyak berdiam mendoakan segala yg terbaik buat mereka.Mereka yg lebih banyak berkongsi kisah & cerita sambil pegang tangan & muka saya.Yg paling tersemat dalam kepala nasihat dari mereka kpd saya adalah utk sentiasa menghargai makna KEBEBASAN & SAYANGI orang2 sekeliling selagi masih ada . . Soalan yg tak sepatut saya tanya,tapi saya mohon ampun maaf dahulu bila bertanya adalah;kalau dapat peluang utk BEBAS diluar sana,apa perkara pertama yg akan dilakukan.Jawapan mengejut yg diberikan,mereka cakap mereka lebih bahagia disini sbb diluar sana terlalu banyak ancaman katanya.Saya terkedu tak tahu nak cakap apa.Konklusi saya,disinilah istana & syurga mereka . . "Ya Allah Yang Maha Besar KuasaMu…Kau peliharalah & ampunilah sahabat2ku ini sehingga sampai masa yang telah ditetapkan untuk mereka semua & kami juga untuk kembali kepadaMu…timballah segala kebaikan kami walau sekelumit & gugurkanlah dosa2 kami bersempena Ramadhan yang mulia ini kerana sesungguhnya kami semua adalah hamba2Mu yang amat lemah tanpa petunjuk & hidayahMu Ya Allah?❤️

A post shared by Khalifah Allah (@normanhakim_786) on

Bagi Alif Satar pula, jemputan tersebut sesuatu yang cukup istimewa kerana menghadirkan satu pengalaman yang tidak pernah dirasainya sepanjang hidup.

“Assalamualaikum.. semalam adalah antara hari yang Alif akan ingat sampai bila -bila. I was invited for iftar from pejabat mufti wilayah persekutuan, with the mufti himself, @drzulkifli.albakri together with ‘Banduan Akhir’ at Penjara Sungai Buloh.

“Tak Dapat Tahan Air Mata, Betul-Betul Ubah Hidup Ini.”Luahan Sayu Norman Hakim & Alif Satar Selepas Bertemu Banduan Akhir Jentik Emosi Netizen.

“Alhamdulillah, nanti alif share dengan korang pengalaman berbuka on my youtube channel.. it was truly a life changing experience for me last night.

P/S Terima kasih kepada semua warga Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan juga kepada semua pegawai Penjara Sungai Buloh atas jemputan dan pengalaman yang cukup istimewa.

IKLAN

Satu perasaan yang bercampur baur

Menerusi muat naik artis-artis tersebut, ternyata mereka banyak terkesan apabila bertemu dengan banduan akhir ini kerana ternyata mereka berwajah tenang dan tasbih sentiasa di tangan.

Norman telah memberitahu bahawa hadir satu perasaan yang tidak dapat dijelaskan apabila berada didalam kalangan mereka.

“Mohon Allah s.w.t ampuni saya kerana berpandangan & berperasaan skeptikel yg bercampur baur sebelum bertemu sahabat2 kita ni.Saya tahu saya tak kuat.Bila bersalam pun mata ni menahan genang.Kuasa Allah s.w.t,wajah2 mereka sangat tenang,senyuman yang tak pernah lekang & kebanyakannya berbekalkan tasbih & tafsir Al-Quran ditangan

“Sahabat2 kita ni mmg dah ‘sangat bersedia’ utk menuju ke pengakhiran.Taqwa & iman seiring dalam persahabatan antara mereka.

Menurut Norman lagi, ada antara banduan tersebut sudah lama menghuni di situ, ada yang lebih dari 10 tahun ada juga lebih 20 tahu sehinggakan tidak mengenali dirinya.

IKLAN

Kebanyakan sahabat2 kita ni dah lebih dari 10 tahun menghuni di sini.Yang lebih dari 20 tahun mmg tak kenal saya.sahabat2 sekeliling yg memakai seragam putih merah adalah akrab mereka.Pegawai & warden2 penjara semua mereka anggap sebagai abang dan bapa mereka.Banyak kebaikan pegawai dan warden yg diceritakan

Sepanjang 4 jam bertemuan,saya banyak berdiam mendoakan segala yg terbaik buat mereka.Mereka yg lebih banyak berkongsi kisah & cerita sambil pegang tangan & muka saya.Yg paling tersemat dalam kepala nasihat dari mereka kpd saya adalah utk sentiasa menghargai makna KEBEBASAN & SAYANGI orang2 sekeliling selagi masih ada

Soalan yg tak sepatut saya tanya,tapi saya mohon ampun maaf dahulu bila bertanya adalah;kalau dapat peluang utk BEBAS diluar sana,apa perkara pertama yg akan dilakukan.Jawapan mengejut yg diberikan,mereka cakap mereka lebih bahagia disini sbb diluar sana terlalu banyak ancaman katanya.Saya terkedu tak tahu nak cakap apa.Konklusi saya,disinilah istana & syurga mereka

. “Ya Allah Yang Maha Besar KuasaMu…Kau peliharalah & ampunilah sahabat2ku ini sehingga sampai masa yang telah ditetapkan untuk mereka semua & kami juga untuk kembali kepadaMu…timballah segala kebaikan kami walau sekelumit & gugurkanlah dosa2 kami bersempena Ramadhan yang mulia ini kerana sesungguhnya kami semua adalah hamba2Mu yang amat lemah tanpa petunjuk & hidayahMu Ya Allah?❤️

“Tak Dapat Tahan Air Mata, Betul-Betul Ubah Hidup Ini.”Luahan Sayu Norman Hakim & Alif Satar Selepas Bertemu Banduan Akhir Jentik Emosi Netizen.

“Tak Dapat Tahan Air Mata, Betul-Betul Ubah Hidup Ini.”Luahan Sayu Norman Hakim & Alif Satar Selepas Bertemu Banduan Akhir Jentik Emosi Netizen.

Tak dapat tahan air mata

Alif juga mengakui tidak dapat meMbendung air mata apabila bersembang dengan para banduan kerana mendengar nasihat serta jalan hidup mereka yang penuh penyesalan.

“Tak Dapat Tahan Air Mata, Betul-Betul Ubah Hidup Ini.”Luahan Sayu Norman Hakim & Alif Satar Selepas Bertemu Banduan Akhir Jentik Emosi Netizen.

“They were sharing their stories of how and what life is to them now. I just couldn’t hold back my tears.. semoga taubat dan segala doa mereka diterima Allah swt. p/s they had ‘nur’ in their faces.”

Perkongsian tersebut mendapat reaksi daripada peminat masing-maisng. Rata-rata memuji sikap yang ditunjukkan oleh mereka berdua. Malah, ada yang turut mengucapkan terima kasih kepada Alif Satar dan Norman kerana sudi berkongsi pengalaman mereka.

Sumber : IG Alif SatarNorman Hakim