Ini namanya normal baharu. Sejak penularan covid 19, kita sudah biasa dengan SOP yang telah ditetapkan apabila memasuki sesebuah tempat tumpuan ramai. SOP yang wajib dilakukan adalah scan QR, ukur suhu, menulis nama dan nombor telefon.

Namun kadang kala, kita agak risau terutama apabila dikendaki menulis nama dan nombor telefon di buku catatan. Maklumlah perlu berkongsi pen. Lebih melucukan, tulisan memang cakar ayam lah.
Bagaimanapun perkongsian yang dipaparkan ini sungguh menarik apabila seorang lelaki begitu kreatif dengan menggunakan cop nama dan telefon apabila daftar kehadiran di buku catatan. Mudah sekali. Confirm tulisan pun jelas dan tidak berkongsi pen!

_________________________________

Terhibur rasa baca ni !! dpt drp wasap grup

Sekarang ni, selain pakai topeng muka, tembak dahi dan social distancing, kita juga kena scan QR code atau pun tulis nama sebelum masuk mana2 premis.

Dua hari dah gua lepak di KPJ Seremban, cafeteria dia boleh tahan juga lah makanannya. Atau mungkin sebab gua malas nak keluar ke Palm Mall.

Tapi tiap kali ambil makanan dan bayar, akak cashier akan suruh customer tulis nama dan nombor telefon dalam buku log.

Tadi, waktu nak bayar dan tulis nama, gua beratur belakang seorang pakcik yang boleh tahan juga berusia gua rasa.

Gua terfikir payah juga kalau warga emas macam mak gua yang tak pakai smartphone untuk ke mana2 sebab tak boleh nak scan QR code. Mesti kena tulis nama kat buku, keluar cermin mata dulu dan tulis slow slow, tangan menggigil2….uhhhh…..

Gua bayangkan benda yang sama untuk pakcik depan gua.

COP NAMA/ TELEFON

IKLAN

Akak cashier bagitau “pakcik tolong tulis nama kat dalam buku yo”.

Sekali…. jeng jeng jengggg…. pakcik tu seluk poket seluar dan keluarkan satu benda. Cabut sarung.

IKLAN

Pappppp!

Ishak bin Mat Hassan, Batu Kikir, 019-XXXXXXX.

Fuhhh! Pakcik tu pakai *rubber stamp* gua cakap luuuu…… . Tak terfikir langsung gua……

Power *orang Batu Kikir jambatan bosi, berfikir luar kotak!!!!*

Kredit: Masnita Bt Talib