Adam Corrie memaklumkan dia pernah ditegur kerana makan menggunakan chopstik walaupun selepas memeluk agama Islam.

“Tak Haram Ya.” Ditegur Dah Masuk Islam Tak Boleh Makan Guna Chopstik, Ini Respond Padu Adam Corrie!Justeru, bapa kepada seorang cahaya mata ini meminta orang ramai hormat dengan budaya pelbagai kaum Di negara ini. Hal tersebut dikongsikan menerusi laman Instagramnya.

“Ambil yang positif. Hidup berbilang kaum. Makan guna ‘chopstick’ tak haram ya. Sebab dulu pernah kena tegur, dah masuk Islam tak boleh pakai ‘chopstick’. Haram katanya.

“Tak Haram Ya.” Ditegur Dah Masuk Islam Tak Boleh Makan Guna Chopstik, Ini Respond Padu Adam Corrie!“Memang begini cara orang Cina lelaki seperti saya makan nasi dalam mangkuk. Rapatkan mangkuk ke mulut, tolak nasi, lauk dan sebagainya guna ‘chopstick’ laju-laju supaya nasi tak tumpah.

Jelasnya lagi, kaedah menggunakan penyepit makanan memang budaya yang diamalkan oleh orang Cina.

“Tak Haram Ya.” Ditegur Dah Masuk Islam Tak Boleh Makan Guna Chopstik, Ini Respond Padu Adam Corrie!“Bukan sebab gelojoh.Bezakan antara budaya dan agama. Kalau nasi dalam pinggan, saya guna tangan sahaja untuk makan.

IKLAN

“Tak Haram Ya.” Ditegur Dah Masuk Islam Tak Boleh Makan Guna Chopstik, Ini Respond Padu Adam Corrie!“Sebab makan di restoran Cina Muslim, dah siap bagi nasi kukus ayam halia dalam mangkuk. Apa lagi, makan pakai ‘chopstick’ lah, budaya bangsa sendiri,” jelas Adam dengan panjang lebar.

Sumber: adamcorrielee

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: “Jiran Sepakat Membawa Berkat.” 8 Keluarga Ni Ubah Lorong Terbiar Jadi Kebun Taman. Bukan Je Cantik Dapat Rasa Hasilnya!

Sebelum Bercuti Atau Balik Kampung Kena Letak Duit Syiling Dalam ‘Freezer’, Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu!

Guna Hormon Air Kelapa, Rahsia Pekebun Thailand Nak Pokok Subur & Berbuah Lebat. Ini Caranya!

IKLAN

“Tak Haram Ya.” Ditegur Dah Masuk Islam Tak Boleh Makan Guna Chopstik, Ini Respond Padu Adam Corrie!