Kanser usus antara kanser yang tinggi dihidapi oleh rakyat Malaysia. Semua  ini berpunca daripada tidak menjaga pemakanana. Walaupun ada yang kata ia keturunan, ia berkait juga dengan pemakanan.

Moga perkongsian ini menjadi iktibar agar kita menjaga pemakanan.

TAK JAGA PEMAKANAN

Malam tadi lama saya sembang dengan pesakit kanser usus berusia 51 tahun.Beliau pernah bermusafir dengan saya 5 tahun lepas.

Apa yang buatkan beliau call saya adalah saya pernah menasihati beliau supaya kurangkan makan daging burger goreng. Yelah boleh dikatakan setiap hari beliau cerita akan bersarapan dengan daging burger goreng,sosej sejak zaman bujang lagi.

5 tahun lepas beliau mengadu

●Sakit bahagian abdomen,
●Rasa memulas,
●Sukar buang air besar
●kerap cirit birit.
●Muka pucat,badan lesu.
●Dan paling merisaukan saya apabila beliau mengadu najis ada darah.

Memandangkan beliau berduit. Saya mencandangkan beliau supaya ke hospital swasta untuk jumpa doktor pakar bagi pemeriksaan lebih lengkap. Pada awalnya beliau akur.

Rupanya malam tadi baru tahu,pada hari saya cadangkan beliau ke hospital,rupanya beliau tidak berbuat demikian. Sebaliknya mengambil produk cuci usus. Katanya selepas ambil produk tersebut dapat buang air besar dengan bagus. Sebab itu beliau tidak ke hospital.

IKLAN

Dipendikkan cerita. Malam tadi beliau memaklumkan kepada saya doktor sahkan beliau kanser usus besar tahap 3. Tanya saya apa ubat untuk kanser usus.

Saya mampu memberi kata kata semangat. Dan menasihati beliau untuk terus menerima rawatan di hospital dan dapatkan nasihat dari pakar pemakanan. Hentikan apa apa produk yang bukan dari doktor yang terlibat.

ELAK MAKANAN PROSES

Tak Jaga Makan, Lelaki Ini Kena Kanser Usus. Ini Sebabnya. Tak Jaga Makan, Lelaki Ini Kena Kanser Usus. Ini Sebabnya.

Nasihat saya kepada sahabat-sahabat semua. Sebolehnya

IKLAN

●Elakkan anak anak kita makan daging terproses seperti daging burger,soosej terutama yang tinggi garam,gula,garam nitrite dalam kebanyakkan makanan proses.

Senang cerita. Nak tengok makanan itu sihat atau tidak,tengok bahan bahan dalam makan terproses tersebut. Dan tengok juga apa makanan sihat ada di dapur.

Jika sebiji buah pun tidak ada. Maka ini perlu ubah supaya keluarga kita mengambil makanan yang sihat dan tinggi nutrisi.

Lagilah sekarang,pelbagai makanan viral dan minuman viral yang bagi saya langsung tidak menyumbang kepada kesihatan kita. Ya langsung tak memberi manfaat.

Perlu diingatkan kanser usus adalah antara kanser tertinggi di malaysia selepas kanser payudara dan kanser servik. Dan kanser usus adalah tertinggi dikalangan lelaki.

IKLAN

Dulu biasanya kita dengar kanser usus ini pada usia 50-70 tahun,tapi tidak sekarang. Usia 30an dah ada kena kanser usus.

Mungkin banyak foktor lain selain apa yang saya sebut diatas. Namun pemakanan sihat,senaman,kurangkan stress,elakkan merokok.

Elakkan produk produk kesihatan tidak berdaftar. Elakkan penggunaan kosmetik terlarang,pastikan environment tempat tinggal kita jauh dari kawasan industri.

P/s: Jika tuan puan mengalami symptoms yang saya senaraikan diatas,segera ke mana mana klinik atau terus ke hospital untuk dapat pemeriksaan lebih lanjut.

Tak Jaga Makan, Lelaki Ini Kena Kanser Usus. Ini Sebabnya. Tak Jaga Makan, Lelaki Ini Kena Kanser Usus. Ini Sebabnya.

Kredit: Muhammad Hassan

EncikMatt-
#LelakiBurQa
#PrihatinSihat

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI