Hidup berpasangan itu fitrah semula jadi, dan yang pasti setiap satu ada pasangannya. Perkahwinan adalah ikatan yang menyatukan dua jiwa untuk sama-sama mengharungi segala suka dan duka erti kehidupan.

Namun kehidupan berumah tangga kena saling memberi dan menerima. Begitu juga dalam hal tanggung jawab kepada anak. tidak boleh hanya satu pihak sahaja yang melaksanakannya.

perkongsian Dr bernama Farhanah Ibrahim mungkin perkara biasa yang sering dialami oleh kaum wanita begelar ibu. Tambah-tambah lagi yang bergelar suri rumah.

Moga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua.


IMAMKU

Bayangkan situasi ni…

Pada suatu petang…
Suami pegi masjid untuk Maghrib. Sebelum ke masjid, Alhamdulillah sempat masakkan nasi.
Si isteri pulak elok-elok azan maghrib, selesai masak lauk dan sayur.

OK, masa untuk solat!

Sementara tu bagi anak-anak makan buah, kengkonon nak bagi leka sementara masuk toilet.

Masuk bilik air, baru nak pee pee…

“Ummiiii, adik tumpahkan buah atas katil”

Ok, tak urgent. Sambung pee pee. Baru nak ambik wudhuk…

“Ummiiii, angah kacau lauk atas dapur”

Ok, ni urgent. Bahaya takut main dapur gas. Keluar-keluar tengok si anak teruna dah panjat atas kerusi, tengah pegang senduk kacau kuali. Kuali penuh air yang dia tuang ke dalam minyak bekas goreng ayam!

Dah settle yang ni, masuk semula toilet nak ambik wudhuk.

“Ummi, angah letak plastik atas kepala adik”

Ok, emergency. Keluar balik toilet. Tengok diorang seronok main bungkus plastic bag kat kepala.

“Jangan buat lagi macam ni, boleh MATI tau!”

Suara si ummi dah start pitching tinggi.
Pastu masuk toilet balik.

 

Tengok-tengok pukul 8.03pm baru nak solat maghrib. Huhuuu nanges.

Then encik hero pun balik dari masjid. 
Rasa macam ada pasukan bomba dan penyelamat mai rescue?

Si sulung reporter tadi cerita balik semua kejadian.

“Ok takpa, nanti kita basuh”

IKLAN

“Ok takpa, nanti baba tukar cadar”

Penuh tenang, si baba pun terus tukar cadar, tekan mesin basuh.
Pastu senduk nasi, hidang lauk. 
Tukarkan pampers, mandikan si kecik dan suapkan makan. 
Ummi habis solat maghrib, makan together. 
Habis makan, elok-elok azan Isyak. 
Encik hero pun ambik wudhuk dan pi masjid semula.

Ada suami yang spend masa kat masjid, dari sebelum maghrib sampai lepas kuliah isyak.
Bagus, memang bagusss.

Tapi rupanya isteri dia kat rumah solat maghrib dekat pukul 8.30pm sebab uruskan anak-anak. Yang accident terkencing atas lantai, yang terberak sampai bocor atas sofa, yang bagi pecah pinggan, bagi tumpah air. Yang teriak lapaq susu lagi. Maklumlah, anak 4 orang setahun sorang kan!

Suami khusyuk je dengar kuliah isyak kat masjid. Sampai mengalir-ngalir air mata.

Tapi rupanya si isteri kat rumah pun menitis air mata sebab nak kencing pun kena tahan, kena bagi makan anak-anak yang mengamuk kelaparan, bagi menyusu baby yang meraung kehausan…

Suami kat masjid, habis kuliah sembang pulak. Siap bergurau dengan member, “wei, hang bila nak tambah tentera, aku ni nak masuk 5 dah tahun ni tau”

Padahal suami tu tak tau, masa bukak buku pink, isteri siap cakap kat Dr nak gugurkan kandungan sebab tak bersedia. Penat tak terhingga.

Balik masjid, suami goyang kaki atas sofa tengok TV, siap order teh O panas kat isteri. 
Padahal isteri tadi dahlah belum mandi, baju bau susu masam, ketiak bau ikan kering, isyak pun takdan solat lagi.

Hmmmm

IKLAN

Jangan silap pahammm. Pegi masjid tu dituntut, sampai Nabi nak bakar rumah lelaki yang tak berjemaah kat masjid.

Tapi islam bukan hanya pada kuliah masjid semata. Bukankah Islam juga ajar berlaku ihsan dalam setiap aspek kehidupan? Ilmu dan praktikal perlu seiring. Dah dengar kuliah, balik tu santunilah juga keluarga, tolong-menolong dan kerjasama dalam kerja-kerja rumahtangga, tak gitu?

Syumul kan islam?

Jangan salah pahammm. Solat berjamaah di masjid tu tersangatlah awla.

Tapi islam juga ajarkan fiqh aulawiyat. Kalau dah anak setahun sorang kecik-kecik tu, paham-paham jelah ribut kat rumah tu macamana. Pertimbangkanlah sebaiknya, kalau perlu skip kuliah ke, atau boleh balik kejap antara maghrib dan isyak, usahakanlah mana yang perlu, utamakan yang wajib dulu.
You know your family and kids better.

Jangan lupa, abam kemain bersiap berhias berminyak-atar bagai nak ke masjid tu, buatlah jugak persiapan apa yang patut bagi isteri jugak boleh solat awal waktu kat rumah. Dah nak petang tu, jangan isteri je sibuk masak nasi, goreng lauk cuci pinggan kemas dapur, angkat baju kat ampaian, mandikan basuhkan berak anak, etc etc.

Takkan derma sperma je bang, ni sperma dah jadi anak-anak ni, tolonglah mengasuh sekali buat apa yang patut. Hehe 
Takpun, kalau abam mampu, apa kata hadiahkan pembantu rumah kat isteri. 
Tak boleh bibik, #vivix pun boleh. Eh

Lagi satu, nak anak setahun sorang tu boleh, tapi kalau isteri tak mampu physically dan emotionally, dan abam pun macam tak membantu sangat, takdenye dosa family planning tu bang. Bukannya membunuh pun.

Jangan sampai kemurungan bini abam nanti. Kakhana baru je jumpa sorang isteri yang 3x mai klinik insist nak gugurkan kandungan dia.

Apapun, TQ baba!
Walaupun pegi masjid, tapi tak tinggalkan isteri dan anak-anak kat rumah terkontang-kanting. 
Tak kekok basuh baju lipat kain.
Tak janggal basuh berak anak tukar lampin.
Tak kisah masak nasi basuh pinggan.

To me, macam ni barulah IMAM SEBENAR, our real HERO.

Terima kasih mak & abah mertuaku sebab didik anak mak abah jadi suami dan baba yang baik! Doakan kami dapat didik anak-anak jadi pasangan dan imam yang baik juga, untuk keluarga dan untuk ummah❤️

Sumbetr: FB Farhanah Ibrahim