Dalam sesebuah rumah tangga, pasti ada turun naik. Ada masanya kita gembira ada masanya kita bermasam muka apabila berlaku perselisihan faham.

Namun, itulah asam garam dalam rumah tangga. Yang penting bagaimana pembawaan diri masing-masing, tahun dan faham akan tanggung jawab serta peranan masing-masing.

Kita bukan lagi dalam status bujangan seperti sebelum ini, boleh keluar sesuka hati, bertemu kawan-kawan tanpa mengira masa atau perlu meminta kebenaran dan sebagainya.

Demikian perkongsian dari saudara Ashman Mat Saleh berkenaan isu ruang masa bersama keluarga dan juga kawan-kawan. Mengakui tidak kisah di cop ‘takut bini’ gara-gara jarang lepak dengan kawan-kawan, ini sebenarnya pandangannya yang cukup win.

F A M I L Y 🍿

Kita bukan takut bini, tapi kita sayang bini kita.
Sebab apa? Sebab aku bersyukur dia boleh terima aku seadanya.
Jarang keluar lepak, sebab takut bini? Bukan bro. Bini aku tak melarang apa2 pun. Tapi Sebab aku nak QUALITY-TIME dengan bini dan anak. Hari bekerja aku tiap hari balik malam demi cari rezeki untuk keluarga aku.

Bila ajak lepak, kita bukan taknak tapi hari biasa dah habiskan masa di office atau kerja.
Tiap hari balik malam, kita bukan orang kaya duit boleh petik jatuh dari langit.

Bila hujung minggu kadang2 tu je la masa luangkan dengan family. Hari kerja dia duduk rumah, jaga anak. Takkan hari cuti pun nak tinggalkan dia.

Mereka pun ada perasaan, mereka pun nak keluar, mereka pun nak ambil angin luar. Bosan dah duduk rumah.
Bawa mereka jalan2.

Aku pun nak membesarkan anak aku depan mata sendiri.

IKLAN

Kadang2 orang tak faham, bila tak lepak kena COP TAKUT BINI. Aku tak kisah kena cop macam tu sebab aku tahu kalau keluarga aku susah bukan orang2 tu yang datang membantu.
Keluarga kita, kita tahu apa kita buat.

Bagi aku, ada masa dengan kawan, ada masa dengan family. Kenalah pandai balance.
Aku jenis suka utamakan family sebab tu tanggungjawab aku bila dah berkahwin.
Jangan abaikan mereka.

Aku kerja sampai malam demi cari rezeki untuk mereka. Hidup bujang tak sama hidup dengan orang dah berkahwin.

IKLAN

Aku lebih rela di cop takut bini dari di cop ketua keluarga yang tak bertanggungjawab.

Isteri aku boleh terima aku seadanya pun aku dah bersyukur.

Hargailah mereka.

#DaddyCool~~
#AshmanFamilia