Kadangkala masalah kewangan dalam sesebuah keluarga yang berpendapatan rendah  sering juga terjadi disebabkan bebanan untuk membayar bil-bil utiliti.

Tak Payah Bayar Bil Air. Wow, Daftar Segera Sebelum Terlambat!

Hal ini sehingga ada yang menyebabkan mengambil keputusan  menangguhkan bayaran untuk kelangsungan hidup anak beranak cukup makan pakai.

Namun hakikatnya tindakan itu menjadikan masalah semakin serius dek kerana dari bulan ke bulan jumlahnya pasti bertambah!

Jadi alangkah beruntungnya kalau dapat bekalan air bersih secara percuma, tak payah bayar bil!

Apa yang pasti itu bukan lagi sekadar harapan malah menjadi kenyataan buat keluarga yang menetap di Selangor dengan berpendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah.

Pun begitu, syaratnya kena buat pendaftaran antara 30 September hingga 31 Disember 2019 ini.

IKLAN

Wow, suatu keistimewaan yang rugi jika dilepaskan begitu sahaja. Kena segera buat dan bagaimana caranya?

Andai ada yang belum tahu, ini caranya dan memang mudah sangat.

Cara 1

Ibu ayah boleh membuat permohonan secara dalam talian melalui laman sesawang Sistem Smart lnisiatif Peduli Rakyat di www.ssipr.selangor.gov.my.

Cara 2

IKLAN

Borang Permohonan Program IPR Skim Air Darul Ehsan boleh juga dimuat turun atau diperolehi melalui saluran berikut:

• Laman web: www.airselangor.com
• Kaunter Perkhidmatan di semua sepuluh pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd
• Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Ahli Dewan Negeri
• Hubungi talian 15300 untuk pertanyaan dan bantuan

Tak Payah Bayar Bil Air. Wow, Daftar Segera Sebelum Terlambat!

Borang permohonan yang diisi dengan lengkap boleh dihantar melalui e-mel kepada iprair@airselangor.com atau diserahkan di kaunter perkhidmatan pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor.

IKLAN

Pendaftaran baharu ini diperkenalkan dalam usaha penjajaran semula program air percuma, yang dinamakan Skim Air Darul Ehsan, bermula pada 1 Mac tahun depan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, proses itu bagi mengumpul dan mengemaskini data pemohon yang layak melalui semakan dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Proses semakan silang hanya akan bermula selepas tarikh tutup permohonan dan pemohon akan dimaklumkan berkenaan status permohonan mereka selewat-lewatnya penghujung Februari 2020,” katanya.

Katanya lagi, sehingga tarikh tersebut kesemua 1.6 juta pengguna yang sedang menikmati Program Pemberian Air Percuma 20 meter padu akan terus menikmati rebat sehingga 29 Februari depan.

Sumber : Selangor Kini & Sinar Harian

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI