Menarik ni buat minum petang hari ni. Nak buat pun senang. Kek gula hangus ni masak guna rice cooker je. Tak payah bukak over dan cari bekas kek. Tuang ke adunan dalam rice cooker, pastu siap!
Jom ikut perkongsian resipi ni. Senang nak buat!
KEK GULA HANGUS GUNA RICE COOKER
Kek Gula Hangus versi Rice Cooker
Request from husband.
Senang sangat. Kenyal, lembut dan rasa tunggu pas berbuka nanti.
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
125 gram butter
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bikarbonat
Cara pertama
# Masak gula dengan api perlahan sehingga larut
# Kemudian, masukkan air panas sedikit demi sedikit sampai habis
(Hati2 masa tuangkan air panas ke dalam gula sebab akan meletup sikit)
# Masukkan butter.
# Kacau sebati semua bahan di atas. Tutup api.
Cara kedua
# Masukkan telur dan susu pekat dalam bekas. Kacau sebati
# Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan masukkan kedalam bekas telur dan susu tadi
# Kacau sebati
Cara ketiga
# Masukkan gula hangus tadi (suam2) ke dalam cara kedua tadi
# Gaul sebati semua bahan dengan manja
Akhir sekali
# Oleskan periuk nasi dengan mentega/butter
# Masukkan bahan ketiga tadi ke dalam periuk nasi
# Tekan Cook. Tunggu hingga masak.
# Potong bila sejuk
Dah siap!
Selamat mencuba!
Kredit: Nur Farahani Abu Hassan