4 minggu duduk rumah saja dek PKPB, mak ayah dah habis fikir aktiviti apa lagi yang boleh anak-anak buat untuk hilangkan bosan mereka. Takkan nak hadap televisyen, gajet 24 jam pula kan? Nak main mainan yang sedia ada, bosan juga kalau hari-hari tengok benda yang sama.

Haa apa kata mak ayah labur sikit memandangkan esok banyak produk buat sale untuk 11.11, jom cari trampolin untuk anak-anak! Kenapa dengan trampolin pula?

Mari kita lihat lebih lanjut perkongsian daripada Khairul Abdullah tentang manfaat melompat kepada kita dan anak terutamanya lompat trampolin ini.

Semalam aku share pasal anak-anak aku tidur awal dan salah satu sebab dia adalah aktiviti melompat trampolin. Ramai pula yang mesej tanya, jadi aku buat research sikit dan share dengan korang.

11 Sebab kenapa melompat bagus untuk kita dan anak-anak. Dan point nombor 9 tu mesti ramai yang suka.

Okeh, ni dia:

1. Aktiviti melompat secara berkala akan membantu menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis. Tulang kita ni makin kuat bila ditekan dan makin lemah bila tiada tekanan. Jadi melompat ni memberi tekanan pada tulang seluruh tubuh badan kita.

2. Melompat akan membuatkan 37 trillion sel dalam badan turut melompat. Tekanan graviti terhadap semua sel membuatkan mereka terpaksa menjadi lebih kuat untuk menerima tekanan lalu meningkatkan tenaga sel dan fungsi mitochondrial.

3. Melompat membantu badan menyahtoksin dengan meningkatkan peredaran limfa. Tidak seperti sistem peredaran darah yang mempunyai jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan, sistem limfa takde pam dan bergantung pada pergerakan badan untuk beredar. Melompat adalah peregrakan yang paling bagus.

4. Melompat meningkatkan imuniti badan untuk menangkis jangkitan dan mencegah penyakit. Melompat selama 10 minit meningkat tiga kali ganda jumlah sel darah putih. Sistem limfa mengangkut sel-sel imun ini ke seluruh badan untuk meningkatkan fungsi imun, yang merupakan barisan pertahanan pertama badan kita.

5. Melompat trampolin meningkatkan kesihatan pencernaan dan usus. Ia membantu penghadaman kerana gerakan menaik turun berirama merangsang pengecutan dan kelonggaran otot yang membentuk saluran pencernaan.

IKLAN

6. Melompat di trampolin ni membantu meningkatkan keseimbangan, koordinasi dan postur dengan merangsang saraf okular dan saluran telinga dalam. Selalu melompat membuatkan reflek kita cepat bertidakbalas.

7. Melompat ni menguatkan otot mata untuk penglihatan yang lebih baik. Ia membantu menguatkan saraf okular dan otot mata anda kerana kesan peningkatan daya G pada setiap bahagian badan.

8. Melompat sangat membantu mengedarkan oksigen ke seluruh badan untuk meningkatkan tenaga. Tubuh yang sangat beroksigen tidak digemari oleh kuman penyakit dan sel-sel jahat, yang bersifat anaerob. Depa ni tak dapat bertahan dalam persekitaran yang sangat beroksigen.

IKLAN

Nak cari hadiah menarik untuk si dia? Meh tengok kat sini!

9. Melompat trampolin telah terbukti dapat meningkatkan kadar metabolisma dan membantu menurunkan berat badan okeh. Kadar metabolisma korang akan terus meningkat sehingga 24 jam walaupun dah stop melompat. Memang sesuai nak kuruskan badan.

10. Melompat meningkatkan keupayaan mental dan meningkatkan kesihatan mental. Lompatan yang kerap meningkatkan peredaran darah. Ini membolehkan banyak oksigen segar ke otak, meningkatkan ketajaman dan fokus mental serta meningkatkan komunikasi antara ke 2 bahagian otak. Ini meningkatkan keupayaan mental dan diketahui dapat membantu kanak-kanak membaca dan menulis.

11. Melompat dapat membantu mengurangkan kegelisahan, atau ketidakupayaan untuk berehat yang disebabkan oleh apa sahaja faktor sama ada minum terlalu banyak kafein, tekanan, kesakitan fizikal, atau aoa sahaja. Untuk kanak-kanak yang ada ADHD, melompat membantu mengalihkan tenaga dan mengatasi kegelisahan.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Nak cari Trampolin murah-murah? Meh tengok kat sini !