Setiap kali memasuki bulan Ramadan, antara azam yang dibuat selain ingin meraih seberapa banyak amalan adalah untuk khatam Al Quran. Namun bagi yang bekerja, tentu sukar bagi anda membahagikan masa antara kerja dan juga membaca AlQuran.

Walaupun ada beberapa tip untuk khatam Quran sepanjang Ramadan ini, namun agak sukar untuk mengikutinya lebih-lebih lagi tenaga sewaktu bulan Ramadan ini agak lesu. 

Baru-baru ini, seorang guru yang mengajar membaca al-Quran iaitu Ustaz Haji Faliq telah berkongsi empat surah yang jika dibaca pahalanya seumpama membaca keseluruhan isi al-Quran.

4 Surah yang dinyatakan agar ianya boleh diamalkan setiap hari adalah :

#1 Surah Al-Qadr

Surah ini mempunyai sebanyak lima ayat dan ia perlu dibaca sehingga habis. Jika diamalkan seseorang itu boleh memiliki ganjaran pahala 1/4 daripada membaca seluruh al-Quran.

Oleh itu jika ia dibaca sebanyak empat kali maka ganjaran pahalanya sama seperti kita membaca keseluruhan ayat di dalam al-Quran.

 

IKLAN

#2 Surah Al-Kafirun

Surah ini juga memberi ganjaran pahala sebanyak 1/4 al-Quran. Maka jika ia dibaca pada jumlah yang sama seperti surah Al-Qadr korang akan mendapat pahala seperti membaca seluruh kitab suci Allah SWT.

Ayat ini juga memiliki jumlah yang sedikit iaitu sebanyak enam ayat sahaja dan mudah untuk diingati.

#3 Surah Al-Ikhlas

IKLAN

Surah ini sering kali menjadi kegemaran ramai, jumlah ayat yang sedikit memudahkan seseorang untuk mengingatinya.

Malah ia juga turut sentiasa dibacakan ketika mendirikan solat. Namun tahukah korang dengan membaca surah ini dari ayat satu hingga empat individu itu akan diberikan ganjaran pahala sebanyak 1/3 dari membaca al-Quran.

Oleh itu, untuk mendapatkan pahala seperti membaca seluruh al-Quran korang boleh mengulangi membaca ayat ini sehingga tiga kali.

#4 Surah Al-Zalzalah

IKLAN

Bagi sesiapa yang membaca ayat ini, seseorang itu digambarkan seolah-olah telah membaca separuh al-Quran dan jika dibaca sebanyak dua kali ia sama seperti korang telah membaca kesemuanya.

Kesemua surah yang dikongsikan ini merupakan surah atau ayat lazim yang sering dibacakan ketika solat dan mempunyai jumlah ayat yang pendek.

Oleh itu, ini dapat memudahkan anda semua untuk mengamalkannya ketika mempunyai waktu yang lapang atau ingin membacanya setiap hari.

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Tak Sempat Nak Khatam Quran Sepanjang Ramadan? Ustaz Ini Kongsi 4 Surah Jika Di Baca Pahalanya Seumpama Membaca Keseluruhan Al-Quran