Mengenali hati seorang perempuan tidaklah sesulit mana. Ada masa pasang surutnya, wanita mudah bermain dengan emosi, sensitif tapi terkadangnya bila hati dia gembira, terpancar cahaya pada matanya.

Buat para suami, janganlah turut emosi atau sakit hati bila isteri dilanda emosi. Penat atau tekanan jiwa antara penyebab mereka sering emosi. Period usah cakaplah!

Kena kenali siapa isteri dan apa yang disukainya. Semua ini buat  dia rasa bahagia.

1. Tolong panggil sayang dengan lembut pun dah cukup buat hati isteri berbunga.

2. Isteri tak suka suami marah-marah. Nak tegur cakaplah baik-baik.

3. Janganlah buat muka dekat isteri kalau ada yang tak kena. Kesian isteri nak hadap suami, anak-anak yang minta perhatian lagi.

4. Isteri ni minda dan tubuhnya penat sebab buat kerja tak henti. Kerja tak pernah habis. Jadi suami tolong faham.

5. Ada masa tu tolonglah urut isteri. Serius isteri akan rasa cukup gembira. Rasa nak lompat bintang.

6. Buat suprise masakkan menu malam hari. Isteri yang penat waktu balik kerja pun rasa gembira. Senyum sampai telinga.

IKLAN

7. Walaupun isteri handal dalam segala hal tapi kalau suami yang take over semua isteri lagi suka.  Tolong bayar bil, tolong drive, tolong jaga anak apatah lagi.

8. Gentlemen tak perlukan rupa paras yang handsome. Suami kalau tolong uruskan kerja rumah, sidai kain, mop lantai, sapu rumah dah cukup buat isteri terpikat!

9. Ambil anak dari taska atau rumah pengasuh nampak simple tapi suami kalau tawarkan diri, isteri rasa teruja.

10. Tak perlu benda mahal pun. Suami kalau balik kerja bawa sebekas kek kecil, beli dari kawan pejabat pun isteri dah gembira. Rasa dihargai.

IKLAN

11. Suami kalau bagi kelepasan kat isteri nak keluar sendiri serius dia sayang sampai bila-bila. Bagi dia me time!

12. Tak perlu banyak, bagi RM100 je sambil cakap, “belilah apa sayang suka, jangan beli mainan anak”. Win!

13. Nak tidur cakaplah ‘i love you’. Simple tapi bermakna. Hati isteri yang sakit, penat pun rasa hilang semua.

14. Hujung bulan selit lah RM50 dalam dompet isteri. Serius dia melompat siap masak sedap-sedap kat suami.

15. Nak tidur isteri tak minta lebih pun, cukuplah tidur sambil pegang tangan tanda sayangkan dia. Hati dia rasa kuat! Peluk apatah lagi.