Sejak akhir-akhir ni ramai yang kongsi kisah terkena scammer.

Terbaru melalui penghantaran barang ke rumah.

Ikuti perkongsian ini agar jadi iktibar. Hati-hati ye bagi yang suka beli barang secara atas talian.

 

Taktik baru scammer  terkena dah husband ngn saya harini 

Kronologi ;

Lebih kurg pukul 6:30 petang tdi. Husband dpt call drpd courier ninjavan kata nk hantar brg and so on.

IKLAN

Pukul 6:55pm gitu abg courier sampai and minta husband kita yg sgt baik hati ni Faris Furniture bayar rm99 ringgit sbb brg COD 

Husband tk syak apa2 sbb mmg tgah tggu brg online. Tpi dah sikit pelik sbb brg apa pulak rege rm99 ni. Tnpa bertanya apa2, asben pun gi bayar rm99 kat abg courier wlaupun dah tertera dkt plastic courier brg bernama “umbrella”  haiiilaaa suamiku  kes tengah kelam kabut jugak sbb abg courier dtg masa hujan 

Bukak je parcel sah2 laa terkejut beruk suamiku tengok sebatang payung. Ingat payung magic buka payung blh rumah sebiji ke kan.

Nak meletup jantung ni dengar suami cerita dia bayor rm99 utk payung ni 

Alamat takda, nombor telipon tkda, kalu email? Boleh track ke email chocolate@gmail.com mmg sah2 email palsu. Nama shipper cuma “Yamei” . Mmg sah2 terkono..

Berhati2 laa semua. Mcm2 org skrg nk buat duit ni. Sumpah aku tk halal satu sen pun. Semoga pelaku mati merepot dgn duit kitaorg 

IKTIBAR

Pengajaran buat suamiku dan semua, dpt parcel sila check dan pastikan apa benda tu. Dari mana, dari siapa, kalu rsa tkda beli apa2, tkyah laa bayar. Always aware apa yg kita beli, brp yg smpai dan kena bayar. Utk apa kita bayar tu. Yaa suamiku  rm99 mgkin nmpk kecik, tpi rm99 tu tgah sesak2 besar nilai dia

Panjangkan gaiss, tknk mak ayah kita, wife2 kita, atau adik2 kita pulak terkono
Biarlahh kitaorg je yg kena. Sakit hati sedih hati

Nota Kaki ;
Rupanya banyak sumber2 yg bgithu scam RM99 ni mmg tengah aktif berlangsung sejak 2-3 bulan ni .

KOMEN NETIZEN

Semoga jadi iktibar.

Kredit: Azira aziz