Bila terjadi tanah pusaka yang terbiar bertahun-tahun di kampung tentu ada yang terjadi berkemungkinan ada yang mengambil kesempatan menganggap tanah tersebut tiada pemiliknya.

Apatah lagi bila tanah tersebut terbiar semak, tentu ada sahaja yang cuba menceroboh masuk ke tanah  tersebut dan buat seperti tanah miliknya sendiri. Mungkin ada yang jadikan sebagai tapak untuk bercucuk tanam, berladang, menternak haiwan dan sebagainya.

Menyedari hal ini, tentu sahaja bila kita sekali sekala balik ke kampung berasa marah melihat tanah pusaka diceroboh begitu sahaja. Jadi apa tindakan wajar yang perlu diambil?

Menjawab persoalan ini, ada baiknya kita memahami perkongsian daripada peguam hartanah, Syazwan Mohd Jafri ini.

Tanah Pusaka Diceroboh, Peguam Ni Kongsi Cara Mudah Nak Keluarkan Orang Tersebut!

ADA SQUATTERS PULAK KAT TANAH AKU NI SUKA HATI JEE BUAT HARTA SENDIRI CAMNE NAK HALAU NI…
(Ketahui jalan penyelesaiannya)

Bayangkan situasi ini. Tanah/rumah/hartanah pusaka atau kita sendiri punya di kampung, bila kita balik untuk jenguk, nampak ada penghuni tanpa izin, menetap secara haram. Paling teruk, dah buat macam harta sendiri bina rumah seluas boleh dan korek tanah sini sana.

Jadi apa tindakan yang kita boleh ambil sebagai pemilik hartanah tersebut? Sharing agak ringkas hari ini jadi mari kita mulakan.

PENCEROBOH ATAU “SQUATTERS”.
Squatters di bawah undang-undang boleh diertikan sebagai Individu yang menetap di tanah orang lain tanpa kebenaran dan secara haram. Mereka juga tiada bayar apa-apa pada pemilik hartanah.

IKLAN

APA TINDAKAN YANG BOLEH DIAMBIL OLEH PEMILIK HARTANAH?
Di bawah Aturan 89 Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012, Pemilik hartanah boleh mendapatkan Perintah milikan hartanah kembali dengan memfailkan Saman Pemula ke mahkamah tinggi. Kiranya, dengan Perintah ni, squatters akan boleh kena evicted(dihalau) tanpa rasa takut lagi dah.

ATURAN 89 KAEDAH-KAEDAH MAHKAMAH 2012.
Kelebihan memfailkan Saman Pemula di bawah aturan ini adalah, pemilik hartanah tidak perlu mengenali atau mempunyai butiran pengenalan tentang squatters itu sendiri – tidak seperti saman sivil yang lain-lain.

Tanah Pusaka Diceroboh, Peguam Ni Kongsi Cara Mudah Nak Keluarkan Orang Tersebut!

Aturan 89 ini kiranya “memahami kesusahan” pemilik hartanah dan cukup sekadar menunjukkan dia adalah pemilik hartanah, dan tanah sememangnya diduduki oleh squatters. Di samping itu juga, Saman pemula ini boleh dikira cepat, ringkas dan menjimatkan masa.

Dalam Saman Pemula ini juga kita akan masukkan perintah untuk menggunakan kekerasan yang munasabah dengan bantuan pihak berkuasa, serta melupuskan barangan Squatters tanpa sebarang implikasi semula kepada kita..

INFO TAMBAHAN
Saman Pemula ini tak terpakai untuk kes-kes yang mana penyewa tidak membayar sewa tapi masih menduduki rumah. Kes sebegitu adalah berbeza dan saya pernah share sebelum ini..

IKLAN

Akhir kata, tujuan sharing kali ni bukan untuk menjadi tidak berperikemanusiaan tapi sekadar berkongsi hak pemilik hartanah ini semua.

Sekian,
Sumber : Syaz.MJ, Peguam Hartanah Anda

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI