Kalau dulu nak tanam sayur atau buah-buahan, kena ada ruang yang luas tetapi dengan teknologi sekarang dah tak perlu itu semua. Malah, tinggal di rumah bertingkat pun masih boleh bercucuk tanam.

Ada tak yang suka makan buah Rock Melon. Letak dalam peti memang sedap layan sejuk-sejuk.  Di sini admin kongsikan cara penanaman Rock Melon yang dimuat naik Asyiq Hasan Baseri menerusi page Group Kebun Kampung – Tanam, Teknik, Sendiri….( KGTTS)

Saya merupakan peminat rock melon. Jadi saya cuba menanam rock melon di tepi rumah. Permulaanya saya beli buah rock melon jenis Hami, China untuk dimakan. Buah jenis Hami, berbentuk lonjong. Berikut apa yang saya lakukan.

1)Biji rock melon saya keringkan dan dijadikan biji benih.2) Setelah kering, saya semai didalam cocopeat. 10 hari selepas itu saya pindahkan ke dalam polybeg berisi cocopeat.3) Saya mula memberi baja AB kepada anak pokok. Kepekatan baja AB dinaikan secara berperingkat setiap minggu.

4) 3 hari/sekali saya sembur racun kulat dan racun serangga


5) Siraman harian dilakukan secara manual sahaja.


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN