Melipat kain juga sebenarnya memerlukan perancangan dan strategik untuk memastikan ibu-ibu yang super busy dapat melaksanakan tugas ini dalam masa yang pendek dan pantas. Lebih-lebih lagi bagi ibu yang berkerja, tentunya masa yang ada untuk mengurus hal rumah tangga begitu terhad. Malah jika silap gayanya, kain yang tidak dilipat dan disidai dengan sempurna akan menggunung tinggi jadinya.

Jadi apa kata kita baca perkongsian daripada 2 wanita ini tentang bagaimana cara mereka menguruskannya. Jom semak.


Daya nak kongsi RAHSIA kemas baju anak. Terutama anak yang kecik-kecik lagi ni. Yelah dengan kerja melambak, kena handle anak lagi. Tips ni cara paling senang lahh nak buat bagi ibu busy macam daya.

#1. Susun ikut kegunaan mereka

Macamni, daya bahagikan pada 3 bahagian.

Part 1 – Baju Jalan
Part 2 – Baju Tidur
Part 3 – Baju Santai kat rumah

Memang membantu sangat, nak pergi jalan tinggal capai. Nak duduk rumah, ambik baju santai, mandi petang mintak tolong anak capaikan je kat bakul baju tidur. Senang kan ?

#2. Lipat baju dengan betul

Kadang-kadang bila nampak berlambak macamtu, mula lah penyakit M datang. Mula lah main lipat hentam je asal jadi.

Jangan silap. Itu lagi menyusahkan dan membanyakkan kerja korang. Lipat elok-elok, terbalikkan siap-siap sebelum lipat.

Mana tau , tiba-tiba hubby ajak jalan, tak payah terkuis-kuis nak pakai baju apa kan? Semua tinggal capai. Kan senang

 

#3. Cara sidai

Ni lagi satu part daya ambik berat. Daya tak semborono tau, sebab daya malas nak gosok. Macamana ?

Daya sidai dengan hanger. Kedutan kurang, kadang-kadang tak renyuk pun. Tak payah nak susah-susah nak iron . Settle

sumber : Daya Jaafar

IKLAN

Ini pula perkongsian tips dari Puan Noorfazila. Jom semak.

TIPS SAYA LIPAT BAJU DGN HAPPY

1. Kalau gunung ganang baju terlalu banyak asingkan ikut kategori dulu..

a. Tudung & Underwear kita dan suami
b. Baju2 Besar : Tshirt, seluar, track suit kita dan suami
c. Towel, Cadar dan Sarung Bantal
d. Underware anak2
e. Baju anak yang paling kecik (sebab tak terlalu banyak)
f. Baju anak2 yg dh besar
g.Baju yang nak di iron asingkan tempat lain.

2. Mulakan lipat ikut turutan tak semestinya lipat sekali gus dlm satu masa boleh lipat a, b, c dulu next day lipat d, e, f pulak.

IKLAN

3. Lepas dh lipat ikut kategori terus susun dlm wardrobe jgn tunggu2 sbb nanti kalau nampak bangunan byk sgt jadi malas balik..hihi

4. Last sekali baru iron baju pulak

5. Tips no 1, 2, 3 boleh juga buat utk uruskan pakaian yg kering tp masih di ampaian..maksudnya angkat baju ikut kategori lpstu trus lipat dan ulang step 2 dan 3..

Basuh baju buat hari2 atau at least 2 hari sekali supaya tak terlalu banyak..jadi boleh la ikut step 1, 2, 3 dan buat waktu tgok TV malam hari bekerja..step no 4 boleh buat weekend..

Jadi weekend takla banyak sangat nak settle..tp kalau mcm sy mmg sgt sibuk..jadi sy korbankan waktu tidur hujung minggu utk settlekan semua..

Tip tambahan :
1. Nak settle kan cpt buat sambil tgok TV atau dgr ceramah agama kat youtube syok sambil layan sambil melipat sedar2 dah settle..

2. Elakkan letak hp berdekatan sbb nanti once dh online mmg terbengkalai la kerja..

3. Sambil lipat sambil zikir kalau 1 helai dpt 3 kali zikir 100 helai dh dpt 300 kali zikir..

4. Sambil lipat jgnla merungut sebaliknya buatla dgn hati berbunga2 seolah malaikat sedang memerhati dan sibuk mencatit pahala di bahu kanan kita.