Jangan pandang mudah jika anda mempunyai masalah tekanan darah tinggi, sama ada sebelum atau semasa kehamilan.

Ia memerlukan perhatian khusus kerana boleh memberi kesan kepada kedua-dua iaitu ibu dan anak. Inilah antara apa yang anda perlu tahu mengenai hipertensi dalam kehamilan.

Berikut adalah beberapa jenis tekanan darah tinggi:

Hipertensi dalam kehamilan: Wanita hamil biasanya mendapat keadaan ini kira-kira selepas 20 minggu kehamilan. Tiada tanda kerosakan organ atau protein berlebihan dalam air kencing dikesan. Wanita dengan hipertensi semasa kehamilan pastinya akan menyebabkan pra-eklampsia pada akhir kehamilan.

Hipertensi kronik: Ini adalah keadaan hipertensi dalam kehamilan yang sudah wujud sebelum mengandung atau terhasil sebelum 20 minggu kehamilan. Walau bagaimanapun, oleh kerana ia tidak menunjukkan simptom yang jelas, mungkin sukar untuk menentukan ketika mana ia sebenarnya bermula.

Tekanan Darah Tinggi Bahayakan Ibu & Bayi, Jangan Pandang Enteng!

Hipertensi kronik dengan pertindihan bersama pra-eklampsia: Keadaan ini berlaku untuk wanita yang mengalami hipertensi kronik sebelum kehamilan yang kemudiannya akan memburukkan tekanan darah tinggi atau membentuk komplikasi lanjut semasa mengandung.

IKLAN

Pra-eklampsia: Ini adalah komplikasi kehamilan oleh tekanan darah tinggi dan tanda-tanda kerosakan kepada organ lain. Ia boleh berlaku kepada wanita dengan hipertensi kronik atau hipertensi semasa kehamilan selepas 20 minggu kehamilan. Sekiranya tidak dirawat, boleh menyebabkan kesan yang teruk kepada ibu dan anak.

Tekanan Darah Tinggi Bahayakan Ibu & Bayi, Jangan Pandang Enteng!

Risiko tekanan darah tinggi
Terdapat banyak risiko yang dijangka bagi wanita hamil dengan tekanan darah tinggi, seperti:

Penurunan aliran darah ke plasenta: Kurang oksigen dan bekalan nutrien kepada bayi yang akhirnya mengakibatkan pertumbuhan yang perlahan, berat lahir rendah, bahkan juga kelahiran pramatang.

IKLAN

Gangguan plasenta: Ibu yang mengalami pra-eklampsia mempunyai risiko yang lebih tinggi terhadap keadaan ini. Gangguan yang teruk membawa kepada pendarahan yang berlebihan dan kerosakan pada plasenta.

Kelahiran pramatang: Bersalin awal mungkin penting dalam beberapa kes untuk mengelakkan komplikasi yang membawa maut.

Penyakit kardiovaskular pada masa depan: Ibu yang mengalami pra-eklampsia mempunyai risiko penyakit kardiovaskular pada masa depan. Risiko boleh menjadi lebih tinggi jika ibu mengalami banyak pra-eklampsia atau kelahiran pramatang.

Tekanan Darah Tinggi Bahayakan Ibu & Bayi, Jangan Pandang Enteng!

IKLAN

 

Rawatan hipertensi adalah penting untuk anda dan bayi memandangkan tekanan darah tinggi boleh menimbulkan komplikasi kesihatan yang serius.

Walau bagaimanapun, ubat perlu diambil dengan berhati-hati semasa mengandung kerana mereka boleh menjejaskan bayi anda. Jangan ambil sebarangan ubat tanpa mendapat nasihat dan rundingan daripada doctor.

Biarpun selepas bersalin, perhatian perlu diberikan khusus untuk mengatasi masalah tekanan darah tinggi ini.

Menarik:  Siti Nurhaliza Nak Jaga Kesihatan Di Usia 45 Tahun, Tak Fokus Tambah Anak

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI