Sikap anak kadang kala membuatkan kita sebagai ibu bapa hilang sabar. Akibatnya ada sesetengah ibu bapa mengambil jalan mudah dengan menengking anak. Baginya cara ini akan membuatkan anak berasa takut dan akan mengikut arahannya. Namun hakikanya, ia memberi impak yang negatif kepada anak.

Ikuti perkongsian Pendidik Ilmu Keibubapaan Dr Taufiq Razif yang memberi penjelasan bahawa cara tengking tidak digalakkan dalam mendidik anak-anak.

Anak akan jadi taat bila kita tengking?

Ni gambar anak kedua saya, Solahuddin. Solahuddin ni memang akan jadi taat dan ikut je arahan saya kalau saya gunakan kuasa kemarahan dan tengkingan.

Nampak mudah je kan nak bagi Solahuddin ni jadi dengar cakap kan? Padahal ketaatan yang muncul selepas tengkingan tu namanya BLIND OBEDIENCE!

IKLAN

Bahasa mudahnya adalah taat membuta tuli. Ye, anak saya akan jadi taat tapi dia taat kerana FEAR SYSTEM di otaknya sedang aktif.

Benda ni tak bagus. Sangat tak bagus sebab ianya melemahkan THINKING BRAIN anak saya.

Jadi nak taknak saya kena gunakan cara memberi anak saya tu pilihan ( using choices), tunjukkan ketegasan ( firm) dan menunjukkan akibat buruk daripada perbuatannya ( using consequences),bukannya keganasan & kegarangan yang melampau.

IKLAN

Demi kesihatan mental dan emosi anak anak kita. Jom kita ubah cara kita marah dan didik anak anak kita.

p/s : Jadi singa tanpa sengaja, itu kerana kita manusia biasa tapi kalau tiap saat menjadi singa maka sengsaralah anak kita

Sumber: Taufiq Razif