Diduga memiliki anak istimewa bukanlah sesuatu yang mudah untuk diterima. Namun, istimewanya anak ini dianugerahkan Tuhan bakat yang cukup luar biasa. Kemahiran yang adakalanya tiada pada anak-anak normal yang lain.

Demikian juga dengan anak autisme. Ramai ibu bapa yang berkongsi kisah anak-anak istimewa mereka sama ada dalam pelajaran mahupun sebagainya.

“Terapi Dia Pensel & Buku.” Ibu Ni Dedah Cara Anak Istimewa Hafal Surah Ar-Rahman & Al-Waqiah!Seorang ibu Bunga Marissa  berkongsi bakat luar biasa anak lelakinya yang baru berusia 6 tahun, namun sudah menghafal dan menulis surah dengan lancar biarpun tidak diajari oleh sesiapa. Sebaliknya dia hanya mendengar dan terus menulis di kertas.

“Terapi Dia Pensel & Buku.” Ibu Ni Dedah Cara Anak Istimewa Hafal Surah Ar-Rahman & Al-Waqiah!

 

IKLAN

“Terapi Dia Pensel & Buku.” Ibu Ni Dedah Cara Anak Istimewa Hafal Surah Ar-Rahman & Al-Waqiah!Assalamualaikum..saya nk tanya..kalau ank saya yang ikut routine setiap hari tak boleh skip..adakah dia autism..dia sangat fokus pada sesuatu perkara..umur dia baru 6 tahun tapi dia dah boleh menghafal Ar-Rahman,Al- Waqiah serta menulis sekali.

“Terapi Dia Pensel & Buku.” Ibu Ni Dedah Cara Anak Istimewa Hafal Surah Ar-Rahman & Al-Waqiah!Umur 4 tahun dia dah boleh membaca buku..ni dia yang tulis..dia hanya tengok dan dengar surah Al-Matsurat setiap pagi..dia boleh tulis balik apa yang dia tengok & dengar..saya tak pernah pi cek doktor.

“Terapi Dia Pensel & Buku.” Ibu Ni Dedah Cara Anak Istimewa Hafal Surah Ar-Rahman & Al-Waqiah!Dulu dia akan mengamuk bila tak dapat sesuatu yang dia minat..dia hanya minat buku dengan pensel..lepas saya bagi dia makan scott tantrum nak ngamuk dah kurang..dah boleh bawa bincang..adakah anak saya ni autism ye..boleh bagi pendapat x?

IKLAN

Dia mengakui kemahiran luar biasa anaknya yang bernama Ahmad Mustaqim bin Mohd Nasrul Naim itu mula disedari sewaktu lockdown sebelum ini.

“Terapi Dia Pensel & Buku.” Ibu Ni Dedah Cara Anak Istimewa Hafal Surah Ar-Rahman & Al-Waqiah!“Anak saya mulanya hanya mendengar, kemudian menghafal dan menulis di buku. Sebelum ini dia menghafal Asma Ul Husna. Kini Ar-Rahman,Al- Waqiah. Dia bermula dengan mendengar dahulu. Buat masa ini saya belum membawa dia berjumpa pakar untuk mengesahkan anak saya autism.

IKLAN

“Terapi Dia Pensel & Buku.” Ibu Ni Dedah Cara Anak Istimewa Hafal Surah Ar-Rahman & Al-Waqiah!“Sebelum ini, dia suka mengamuk. Contoh tertinggal barang dia..dia nak juga tak boleh ganti yang lain. Dia mengamuk teruk jenuh nak pujuk. Dia tahu kita ni tipu dia kalau beli lain atau cari ganti.

“Buat masa sekarang saya tak ada buat apa-apa tentang bakatnya itu. Memandangkan dia masih kecil, jadi saya lepaskan je dia buat apa dan belajar sendiri. Sebab dia masih kanak-kanak dan saya mahu dia enjoy zaman kanak-kanak dia.” ujar guru sekolah menengah ini ketika ditemubual penulis mengenai anak lelakinya itu.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI