Bagi anda yang suka bercucuk tanam di sekeliling rumah, tentu ada pelbagai jenis tanaman memenuhi ruang tanah yang ada.

Bahkan dek kerana minat, jika berdepan dengan ruang tanah terhad sekali pun, itu semua tidak menjadi halangan. Ada sahaja kaedah dan cara boleh diusahakan.

Selain menanam di dalam pasu, pemilihan tanaman juga boleh difikirkan. Contohnya menanam pokok kacang panjang seperti yang dikongsikan oleh Zura Rahman ini.

Mungkin ada yang belum tahu, ada baka pokok kacang panjang yang hidupnya tidak menjalar dan sangat serasi ditanam di dalam pasu!

Ini infonya.

Pokok kacang panjang ni ramai yang tanya, dapat benih kat mana..Saya beli dari Mardi.

IKLAN

So far tak pernah jumpa di kedai2. So…benih ni sangat berharga. Special breed katanya. Tested.

Pokok tak menjalar. So sangat sesuai untuk yang tinggal di tempat yang takde tanah. Tanam dalam pasu.

Cuma…pantang larang dia – jangan tanam atas tanah sebab bila kacang ni mula memanjang, bila ia sentunh tanah, ia akan rosak.

First time saya tanam atas tanah. Banyak yang rosak. Ni second time tanam dalam pasu. Tapi ada juga yang rosak bila cecah tanah. Kena letak tempat tinggi.

Sekejap je tanam, dapat hasil. Dalam 2 bulan macam tu.

Tanam macam tanam sayur lain juga. Rendam biji benih. Then baru tanam.

Saya terus tanam dalam bekas besar sebab saya tak pandai pakai tapak semaian kecil. Anak pokok tak boleh survive lama dalam tu. Dah buang pun tapak semaian . This style, better.

Rasa dia memang sedap. Dah makan yang ni, tak mau dah beli kacang kat kedai. Free iklan untuk Mardi.

Sumber : Zura Rahman Novelis

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club