Jika sebelum ini setiap kali datang haid, pasti akan mengalami rasa sakit. Dianggapnya senggugut biasa, dan siapa sangka rupanya masalah serius yang memaksanya untuk terus dibedah pada beberapa bulan yang lalu. Ikuti perkongsian wanita ini yang juga merupakan seorang nurse untuk dijadikan panduan.


Alhamdulillah,hari ni genap sebulan lepas major operation untuk buang cyst di ovari kanan. Syukur Ya Allah,pembedahan berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi. Selepas pembedahan pun takde komplikasi lain,tak bleeding,tak perlu transfer darah bagai. Alhamdulillah, Allah datangkan ujian tapi Dia permudahkan.

Ramai yang bertanya pada sy,macam mana mula-mula saya dapat tau yang saya ada cyst,apa tanda-tanda cyst & apa yang saya buat.

So,harini sy terpanggil untuk berkongsi pengalaman sy dengan semua. Mana tau dapat tolong adik kakak,kawan-kawan & saudara mara.

TANDA-TANDA AWAL

1.Sy kerap mengalami sakit perut dibahagian bawah pusat. Tidak la stiap hari tapi agak kerap jugak. Kalau time period,sengugut paling sakit sampai sy suruh senior sy inject painkiller utk sy (oh ye,sy seorang nurse). Sakit sangat ! Kadang2,terasa perut kejang & mencucuk2.
2. Sy kerap kencing,kadang-kadang 7-8 kali sehari walaupun sy tak minum air. Ni sebabnya cyst smakin membesar & ovari (cyst) berada di sebelah pundi kencing.
3.Perut semakin membuncit dari hari ke hari macam pompuan pregnant (perut sy mcm pregnant 4-5bulan). Sy ingatkan perut buncit sebab lemak @ air,yela masa tu makan tak ingat dunia. So,sy ignored je. Huhu
4.Kadang2 cepat rasa letih & mengah. Kalau buat keja sikit,kena rehat duduk dulu 10min baru continue balik.

Tu antara tanda-tanda yang sy alami. Period sy regular. Untuk orang lain,sy tak sure sebab hormon badan kita berbeza. Setiap wanita ada cyst,cuma bergantung samada aktif atau tak je.

Kongsi Cerita

Kisahnya,sy sakit perut bahagian bawah pusat pukul 2pg. Sakit yang terlampau ibarat macam orang tikam perut sy. Berguling-guling atas katil time tu. Asben,sapukan lotion mustajab pati halia extra hot sebab yg tu je ada masa tu & ajak sy pegi hospital tp sy berkeras sebab ingatkan sakit perut nak period.

10 minit selepas tu,sakit terlampau yakmat tu dah kurang tapi still rasa lagi. Pukul 5pg,masa bersiap untuk sahur sakit tu datang lagi sekali ! Asben ajak pegi hospital. Time ni dah tak berkeras dah sebab sakit dia lain macam. Then terus siap-siap.

Sampai hospital,sy buat urine pregnancy test (UPT)siap-siap supaya senang doc review. Then sy suruh my doc scan perut sebab rasa ada somtim wrong. Masa duk scan,doc lily terkejut sebab dia cakap nampak cam ada cecair area perut sy & beberapa lg kawasan lain,betul2 sebelah pundi kencing. Dia panggil doc joanne,kawannya utk confirmation & kawannya pun cakap benda yg sama ! Diorang panggil lak bos sebab tak percaya (yela,sy ni nurse diorang.. confirm2 terkejut sebab sebelum ni sy comfortable kalau bekerja) & u know what,bosnya cakap mungkin sy ada twisted ovarian cyst ( cyst berpintal) & mungkin cyst sy dah bocor. Apalagi,menangis la sy atas stretcher tu. Time ni,asben kat luar bilik kecemasan & tatau pape. Konon kes ni tak serious.

 

Terus sy di”refer” ke pakar sakit puan (O&G), & dimasukkan ke wad gynae. Kat sana pun,still doc gynae scan lagi sekali. Dia tanya history semua & dia cakap,kes macam sy ni kena buat emergency operation ( pembedahan kecemasan) sebab takut cyst pecah & merebak ke organ lain. Time tu,hanya Tuhan yg tahu perasaan sy. Nak tanak,kena buat jugak. Doc explain yg sy kena buat open laparatomy cystectomy (pembedahan mcm orang bersalin @caesar). Dia tak boleh buat laparascopy (tebuk) sebab saiz cyst sy dah besar,12cm.

Pukul 3petang,sy masuk ke dewan bedah. Doc masukkn ubat bius kat tangan & bg oksigen,then terus tak sedarkan diri. Sedar-sedar, dengar suara sayup2 stapnes sambil tepuk2 badan. “Dik,operation dah selesai. Sekarang nak masuk wad dah”. Lepas sedar je,terus rasa sakit yakmat !!! Esokkan stapnes wad off tiub kencing. Nah !!! Time ni la kau kena kuatkan tangan kaki & badan utk bangun pegi toilet. Sakitnya tu,hanya allah yg tahu. 😭 24/5/2018 dah boleh discharge.

Sesungguhnya sy memang tidak menjangka perkara ini akan berlaku pd diri sy. Ovarian cyst kerap berlaku pd wanita,tak kira umur. Dan majoriti wanita tidak menyedari yg mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan simptom.

Apa-apa hal,berjumpa doc dahulu. Jangan pandai-pandai makan suppliment tanpa nasihat doc. Bukan apa,dikhuatiri anda penghidap kanser. Tup-tup,kanser stage 3-4. Ha,kan serammmm tu. Ke hospital kerajaan atau hospital swasta,terpulang anda. Yg penting,jangan takut berjumpa doc okay

Dulu sy ada mkn ubat clomid utk besarkn telur tanpa buat scan trlebih dulu. Sy mkn ubat tu slama 3 bulan. Doc sy ckp, ubat clomid bahaya kalau kte amalkn tanpa buat checkup terlebih dlu.

Kini untuk menjaga kesihatan, Sy dh kurangkn mkn ayam ngan air soya sbb mkanan tu mempercepatkn tumbesaran cyst sy.

sumber : Syaima Shah

Tinggalkan Komen