Mesyuarat COVID-19 Immunisation Task Force (CITF-C) memutuskan 15 Mei 2022 sebagai tarikh akhir pemberian dos 1 Vaksin COVID-19 di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kanak-kanak (PICKids), ujar Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali.

Sehubungan itu bermula 16 Mei ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak lagi menawarkan dos 1 vaksin COVID-19 jenis Comirnaty dan CoronaVac kepada kanak-kanak yang telah berusia 5 hingga bawah 12 tahun.

Jelasnya, berikutan trend permintaan vaksinasi ibu bapa atau penjaga terhadap kanak-kanak yang semakin menurun, KKM telah mengkaji semula tempoh pelaksanaan PICKids.

“Permintaan vaksinasi yang rendah boleh menyebabkan pembaziran vaksin yang tinggi. Bagi mengelakkan pembaziran vaksin Comirnaty kanak-kanak yang tidak digunakan dalam tempoh 6 bulan selepas dikeluarkan oleh pengilang, penetapan tarikh akhir dos 1 perlu dibuat,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Sehingga 12 April 2022, seramai 1,371,120 atau 38.6 peratus kanak-kanak telah menerima sekurang-kurangnya 1 dos vaksin COVID-19 dan 195,865 telah menerima 2 dos vaksin COVID-19 dengan purata pemberian vaksin Dos 1 sekitar 4,500 dos sehari semenjak 7 hari yang lalu.

Tiada Lagi Vaksin Percuma Dos 1 COVID-19 Kanak-Kanak Melalui PICKids Selepas 15 Mei

Justeru, katanya, ibu bapa kepada kanak-kanak yang belum menerima Vaksin COVID 19, perlu membuat keputusan mengenai vaksinasi COVID-19 sebelum 15 Mei 2022.

“Selepas tarikh ini, vaksin COVID-19 kanak-kanak jenis Comirnaty tidak lagi ditawarkan di mana mana fasiliti kesihatan awam dan swasta di Malaysia. Manakala vaksin Coronavac pula hanya boleh diperolehi dengan bayaran di fasiliti swasta,” tambahnya.

IKLAN

Walau bagaimanapun, keputusan ini tidak melibatkan vaksinasi bagi kanak-kanak yang lahir pada tahun 2017 dan belum mencapai usia 5 tahun pada 15 Mei 2022.

“Kanak-kanak dalam kategori ini boleh mendapatkan vaksinasi COVID-19 dengan mendaftar dalam Aplikasi MySejahtera. Perincian mengenai vaksinasi kumpulan ini akan diperjelaskan dalam masa terdekat,” ujar beliau lagi.

Dalam pada itu, Mesyuarat CITF-C turut bersetuju membuat pindaan pada Borang Persetujuan Suntikan Vaksin COVID-19 untuk Kanak-kanak bawah 18 tahun.

Borang baharu ini tidak lagi mempunyai klausa; “Saya bertanggungjawab ke atas risiko yang mungkin berlaku kepada kanak-kanak akibat keputusan/tindakan saya ini kerana manfaat vaksin adalah jauh lebih baik daripada kesan sampingannya”.

Pengguguran klausa ini bertujuan mengelakkan kekeliruan dan menzahirkan amalan sedia ada yang mana KKM tidak pernah mengabaikan dan sentiasa bersedia menyediakan bantuan kesihatan yang sewajarnya apabila berlaku kesan sampingan yang berkaitan akibat penerimaan vaksin.

IKLAN

Sumber : Astro Awani

Jom tonton kisah Hikayat 1001 Malam yang dibawakan oleh Bintang Kecil.

Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!

IKLAN

Bulan puasa ni masa untuk kita tambah pahaladengan membuat amal ibadah. Jom didik jiwa mendekati keluarga sakinah.

 

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!