Tidak dinafikan, melakukan ubahsuai dekorasi atau makeover mampu membuatkan mood isi rumah kelihatan lebih luas, tenang dan ceria. Lebih-lebih lagi jika nak meraikan hari raya. Seperti perkongsian Mcyah Joanjett ini dan adik beradik serta ipar duai sepakat untuk mengubahsuai dekorasi rumah ibu yang didiami selama tiga bulan sejak PKP. Hanya mengunakan barang apa yang ada, hasilnya memang superb dengan kerjasama semasa melakukan ubahsuai dekorasi rumah ibu ayahnya ketika di kampung.

IKUTI PERKONGSIAN INI. 

Gara-gara PKP, hampir 3 bulan stay rumah mak kat kampung. So terjadi lah macam ni. Alhamdulillah selesai decoration rumah mak. Letih weiii.. aku rasa aku beranak awal taw.

Raya sakan lah mak ayah tahun ni. Mak suka tema classic warna-warna kayu. Rumah dia mostly perabot kayu.

SEBELUM 

SELEPAS 

SEBELUM

SELEPAS

SEBELUM

SELEPAS

SEBELUM 

IKLAN

SELEPAS 

SEBELUM 

SELEPAS

SEBELUM

IKLAN

SELEPAS

So aku just adjust buat tema modern wood. Tema kayu tapi moden. Cat rumah touch up balik color putih. Langsir tukar kepada elemen coklat tua dan muda. Untuk dapur, just cat balik kabinet jadi color putih dan tampal wallpaper atas mozek supaya dapur nampak luas dan tak sarat. Semua perkakas guna perabot sedia ada dalam rumah, hanya tukar kedudukan dan susunan. Yang beli baru cuma langsir, karpet dengan pokok hiasan tepi tv.

Simple but nice. Sejuk mata memandang. Janji rumah nampak lega dan luas. Sesuai dan selesa lah untuk keluarga besar yang ramai anak cucu cicit camni.

KEMERIAHAN RAI RAMADAN 

Dah ramai2 berkumpul berbulan-bulan, makan beramai, puasa beramai, berbuka beramai, bersahur beramai, terawih beramai, moreh beramai, haaa apa kata jom deco beramai. Nasib baik semua sporting dan bersepakat bagi kerjasama.

Terima kasih kepada suami, adik beradik dan ipar duai yang sudi beri kerjasama siang malam bertukang sampai 3-4 pagi. Tak lupa juga pada anak-anak saudara semua yang sibuk membantu dan kacau sama banyak.

Tq PKP, kalau tak ada pkp tak jadi sume ni sebab balik rumah mak kejap-kejap je. Mak ayah happy betul tengok transformasi rumah dorang. Semoga kita adik beradik beroleh keberkatan asbab gembirakan hati orang tua.

Love maa dan ayah

Sumber: Mcyah Joanjett