Menyediakan menu kuey teow goreng walaupun ringkas, namun ada sahaja sesetengahnya masak tak menjadi.

Ada yang hidangan kuey teow terlihat kembang dan lembik, malah banyak yang putus-putus hingga hampir hancur jadinya.

Namun ada juga yang pakar menyediakan menu ini dan ternyata menjadikan hidangan nampak begitu menyelerakan.

Jadi buat anda yang ingin tahu apa rahsia untuk menyediakan menu kuey teow yang sempurna bentuknya, di sini dikongsikan tipsnya. Jom semak.


Dah a few times nampak ahli grp ni menghadapi crisis mengoreng Kuewtiaw.

Di sini i share basic tips utk selamatkan keadaan ye…

1) Ktiew is not friendly to water. Jadi,..

a) Jangan basuh lama2. Bila basuh pastikan ianya ditos kering cepat2

b) basuh pakai air paip je. Bukan dgn air panas

IKLAN

c) membasuh Ktiaw is a preference. Setengah org buat. Some dont. Saya prefer basuh, utk asingkan Ktiaw 1-1. Tak suka yg melekat.

2) Bila mengoreng, Ktiaw is very friendly dgn minyak . So sila boh minyak lebih sikit.

3)Nak penang style boh lah sedikit minyak bijan. Sikit je coz minyak bijan bau nye kuat.

IKLAN

4) Kena lebihkan bahan perisa seperti sos tiram, kicap, cili boh or tomato/chili sauce. Remember, Ktiaw is Not friendly dgn air

5) Tambah air only if you nak buat
Char Ktiaw Banjir.

6) Kalau nak tambah telur, pastikan telur tu goreng kering sikit b4 digaulkan/kacau dgn Ktiaw yg sedang digoreng tu.

Ok ni je lah tips. Hope this will reduce incident-incident Ktiaw goreng kembang.

sumber : Yurni Emilia