Keenakan rasa Tomyam diakui ramai yang mengemarinya, malah menjadi pilihan utama bagi yang ingin menyediakan menu yang mudah dan cepat namun menjanjikan kepuasan rasa ketika dinikmati.
Sebelum ini viral resipi Tomyam Simple yang dikongsikan oleh Asmida Nor di media sosial. Bahan-bahn yang digunakan memang ringkas, dan memasaknya juga hanya perlu ‘campak-campak’ sahaja.
TOMYAM SIMPLE by Asmida Nor
“Setiap kali buat tomyam, mesti guna resepi ni je, resepi lain no no. resepi ni pn dh sedap sampai bertambah2 nasik (laki sis la).. nama lagi tomyam simple kan. simple but sedap, haa gittccheeww ada yg nak tak. boleh rujuk setiap gambar yo” tulisnya di ruangan kapsyen yang berjaya mencuri tumpuan warganet.
“Yang suka simpel wojib terai”
Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP
cara-cara
Rebus dulu ayam sampai mendidih,bila mendidih masukkan pes yang kita kisar tadi
Ads
masukkan pula bwg besar,daun limau purut,halia
Lepastu masukkan sayur2 yang korang suka
masukkan cendawan pulak. dan biarkan mendidih skjp
Masukkan udang/ sotong. sis guna udang sajer
Ads
Kemudian perahkan air limau nipis. yang sis guna sebijik ye, Tak besar tak kecik, sedang-sedang je nak bagi masam-masam sikit. tomyam kana perasakan dengan gula & garam secukupnya… biarkan mendidih..
tadaaa….. dah siap… simple je kan. tapi kompom bertambah-tambah nasi nanti. huhuhu tambah pulak dgn telur dadar.. lagi umpphhh.. selamat mencuba
Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.
Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah
Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.
Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Apabila bergelar ibu dan isteri, tentu kaum wanita sentiasa mencari idea-idea menu masakan untuk seisi keluarga. Masakan yang dihasilkan akan memberikan aura kasih sayang kepada keluarga. Bagi yang gemar membuat kek untuk seisi keluarga, boleh mencuba cara membuat kek paling mudah. Caranya ialah hanya guna rice cooker. Kepada nak cuba cara masak guna rice cooker ni jom cuba cara Puan Jun Din.
Kek minyak versi rice cooker
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum 1/2 cawan gula 1cawan susu pekat 5 biji telur 1 sk vanila 1 sb b.powder 1 sb ovellate 1 cawnn minyak Pewarna ikut suka
*Masukan adunan kedalam periuk nasi. Buat corak ikut suka.
-Saya tak lapis cuma tompokkan sahaja.Dah siap, masak macam masak nasi. Just tekan butang periuk. Dalam masa sekejap sahaja butang tu akan naik. Tak pe biar je, dalam 10 ke 15 minit tekan semula butang tu. Buat lah begitu sehingga kek masak.
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Menu yang satu ini memang antara yang menjadi kegemaran ramai, lagi-lagi dimakan waktu sarapan mahupun minum petang. Memandangkan cara untuk membuatnya sedikit leceh dan merumitkan bagi sesetengah pihak, jadi ada yang lebih suka membeli di luar.
Sebenarnya untuk menyediakan resipi yang satu ini, bahagian kulit luar nya sangat penting dalam menentukan sedap atau tidak kuih ini. Kulit yang PERFECT ialah apabila kita makan, ia sangat gebu, rangup walaupun sudah sejuk dan tidak keras. Intinya pula bergantung pada kesukaan masing-masing. Ada yang suka inti kentang, ayam, sardin dan juga daging.
Kali ini admin sediakan resipi dan cara membuat karipap pusing yang mudah tetapi sedap dan rangup lagi. Untuk lebih menarik, tambahkan sedikit pewarna, pasti anak-anak terpikat untuk merasainya. Kali ini, kita guna inti kentang yang ditambah dengan sedikit ikan bilis.
Oleh sebab rmai yg nk resepi dan cara buat karipap pusing ni.. Sya sharekn untuk member2 MAHN..sebenarnya sama je caranya cuma sya tmbah ckit pwarna.. Bgi yg blm tau tu kita belajar ye..Ok..tengok resepi kt bwah ☺Klu xphm,tnya.. Maaf byk sgt gmbr tu nk bgi btul2 phm..😁
Resepi karipap pusing: Doh A : 3cwn penuh tepung gandum
1/3 cwn minyak masak (mesti dipanaskan)
160ml air sejuk + 1 sk garam (larutkan)
Sya guna cwn ni untuk sukat..Ni bahan doh A ye..Minyak panas tuang dlm tepung..Gaul guna sudu ye..lps tu bleh campurkn larutan air garam tdi.Uli..ok siap doh A..
Doh B : 1 3/4 cwan tepung gandum 3sudu makan marjerin(sya guna marjerin pelangi) Sdikit pwarna hijau 1sudu besar air (klu doh keras tmbah air ckit. jgn tmbh mjerin ye)
Ni untuk doh B.. Tepung yg dah dicampur marjerin dan sya nk campukn pwarna. Sya tmbah air ckit..ikut suka klu nk ltk warna ape ye..Purple ke biru ke pink😁Gaul jeeOk dah jdi doh B.
Inti : 5-6 bji kentang saiz sderhana 2sudu serbuk kari 3bji bwang merah 3ulas bwang putih Sdikit ikan bilis Sdikit garam 3-4 sudu gula(saya suka mnis2 ckit. Klu x suka ,kurangkan) Sdikit ajinomoto( kalau suka)
Inti.. Kisarkan bahan 👆..tumis ..masukkn perisa .garam dan gula .kcau sampi naik minyak.masukkn kentang.kacau.. Ok inti siap.Ni kentang.. Sya potong 4, rebuskan..dan cincang mcm ni..Inti dah siap..
Cara2nya👇
Doh A dgn B tdi.. Jdikan 3 bebola mcm ni..tpi doh B mst lgi kecil mcm dlm gmbr ni..Lenyekkn doh A..masukkn doh B . Jdikn inti..Tutupkan mcm ni.Dah jdi mcm ni. Bola besar😁
Lenyekk …Lenyekk lgiiiii..Gulungkan ke atas mcm ni.Buat mcm ni.Lenyek lgi..Gulung skali lgi….Ok dpt 3 gulung tepung..Potong2 guna pisau yg tjam.. 1 gulung boleh dpt 9 ke 10 potongan..Lenyekkn. Jgn nipis sgt ye. Tebal sgt pn jgn. Sedang2 je.Ltak inti..