Membuat pembelian dengan menggunakan kad debit memang mudah, tidak perlu lagi membawa wang yang banyak jika ingin berbelanja. Cukup sekadar layangkan sahaja pada mesin di kaunter, sudah selesai proses jual beli. Memang mudah zaman sekarang ini.

Pun begitu, siapa sangka kemudahan tersebut juga menyebabkan seorang wanita ini berasa terkilan dan terkejut bila wang di dalam akaun hanya berbaki RM23 sahaja gara-gara kadnya digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

Transaksi Paywave Disangka Masej MKN, Wanita Ni Terkejut Kad Debit Habis Dijoli Hingga Berbaki RM23!

 

Bahana Paywave

Baru-baru ini tular perkongsian video dari seorang pemilik akaun Tiktok @lizashely87 menceritakan pengalaman peribadi apabila duit di dalam akaunnya lesap garap-gara tidak menyedari kad debitnya hilang.

Menurut perkongsiannya itu, orang tersebut telah melakukan 8 transaksi dan termasuklah membeli barang kemas menggunakan kad debit miliknya.

Bercerita lanjut tentang kejadian itu, dia sebenarnya ada menerima mesej pemberitahuan namun tidak mengindahkan kerana menganggap pesanan tersebut adalah daripada MKN untuk memaklumkan berkaitan SOP dan sebagainya.

Sementara itu dia juga telah membuat laporan polis berkenaan kejadian itu dan turut memberi peringatan kepada wargamaya untuk menghadkan jumlah perbelanjaan kad untuk mengelakkan perkara yang sama terjadi pada orang lain.

IKLAN
@lizashely #keeprunning #tiktokmalaysia #masukberandafyp #fypppppppppppppppppppppp ♬ original sound – lizashely87

Meninjau di ruangan komen ada juga yang bertanya cara untuk off paywave untuk mengelakkan kejadian ini berlaku pada diri mereka dan merasakan lebih selamat menggunakan pembayaran menggunakan pin nombor sahaja.

Menjawab pertanyaan tersebut, Yaya berkongsi cara yang boleh dilakukan di ruangan komen :”Paywave tak boleh off. Tetapi boleh login dekat website, pergi dekat setting > account > card > set limit 0 terus, sebab limit asal 250, selamat mencuba”.

Intan Juan juga berkongsi pengalamannya yang telah pun 2 tahun off paywave. Ujarnya “Amount sikit pun tekan-tekan pin rasa lebih selamat”

 

Sumber : TikTok @lizashely

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI