Dalam kemeriahan umat Islam menyambut hari raya, kegembiraan rakyat Malaysia berganda apabila pencipta kandungan digital VFX atau kesan visual, Mohamad Sofian Abdullah atau leboih dikenali sebagai Sofyank telah dinobatkan sebagai juara Ultimate VFX Challenge – Magic Of The Month di Los Angeles, Amerika Syarikat.
Jika sebelum ini, Sofyank memukau kita semua dengan video-video magisnya, kini beliau berjaya memukau para juri ‘Is This The Next Zach King?’ yang merupakan acara bulanan yang di anjurkan sendiri oleh Zach King.
Tiga juri terbabit adalah Kelli, Wren dan pengacara rancangan Mythbuster iaitu Adam Savage.
Selain Sofyank, pertandingan ini turut disertai oleh 2 lagi peserta iaitu Eva dari Belanda dan Brandon dari London yang masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri serta idealogi yang kreatif.
Menceritakan detik menyertai pertandingan ini, Sofyank berkata;
“Saya teruja ketika melakukan cabaran akhir iaitu menghasilkan satu video dalam masa empat jam. Saya menggunakan buah epal dan cermin sebagai alat peraga dan merakamnya di dapur saja.
“Namun ketika proses suntingan saya rasa sedikit tekanan kerana merasai yang saya tidak memberi yang terbaik sewaktu penggambaran.”
Bagaimanapun katanya, dia terkejut dan terharu apabila namanya diumumkan sebagai pemenang dan tidak menolak elemen kejutan apabila cermin bertukar menjadi kek yang memberi keterujuaan apa yang berlaku membawa pada kemenangan itu.
“Alhamdulillah, rezeki saya kali ini dan boleh dianggap berganda kerana menang dan dapat merealisasikan impian bertemu Zach di LA,” katanya.
Sofyank berkata, dia menganggap dirinya sebagai wakil negara dalam menyertai pertandingan itu dan mengakui gembira dapat membawa sesuatu yang membanggakan nama negara dengan bakatnya itu.
“Saya anggap kemenangan ini untuk semua orang yang selalu mengikuti dan menyokong video saya kerana bagi saya tanpa mereka saya tidak akan dikenali sehingga ke tahap ini, malah Zach juga tidak akan kenal saya.
Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club
Jadi Inspirasi Ibu Menyusu, Dr Halina Sporting Layan Soalan Penyusuan Dari Pengikutnya
Isteri kepada Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Datin Dr Halina Mohd Yunos sememangnya seorang wanita dan ibu yang penuh inspirasi.
Ibu kepada enam orang cahaya mata termasuk dua pasang anak kembar ini benar-benar wanita bertuah dalam perjalanannya mengandung, melahir, menyusu dan membesarkan anak-anak kerana mendapat sokongan dan bantuan penuh daripada suami tercinta.
Jika bercakap bab penyusuan, sememangnya Dr Halina boleh dijadikan inspirasi oleh semua ibu dan bakal ibu yang mahu memberikan susu ibu kepada bayi mereka.
Dengan kerjaya sebagai seorang doktor yang sentiasa sibuk, Dr Halina mampu menyusu dan mengepam susu untuk anak-anaknya sejak dahulu lagi.
Terkini dia masih dalam perjalanan penyusuan sepasang anak kembarnya Emilia dan Eusof yang berusia 16 bulan.
Dr Halina pernah berkongsi gambar pam payu dara yang digunakan untuk mengepam susu buat si kembar dalam laman Instagramnya berikutan keputusan yang dibuat untuk berhenti mengepam susu sebagai stok untuk si kembar yang semakin membesar.
Dalam kapsyennya, Dr Halina mengucapkan selamat tinggal kepada pam yang telah banyak berjasa kepadanya sepanjang perjalanan indah penyusuan tersebut.
Dalam mood sebak, beliau rasa berbaloi segala kegigihannya berjaga malam dan mencuri masa mengepam di antara waktu sedang melayan pesakit.
Ia adalah perjalanan penyusuan dan mengepam yang indah untuk saya. Mengucapkan selamat tinggal kepada pam saya ala Marie Kondo. Saya sebak sedikit. Semua kerja keras, berjaga lewat malam, menyelinap untuk mengepam di antara waktu melayan pesakit.
Ia tidak mudah tetapi ia berbaloi.
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai penyusuan susu ibu, anda boleh menulis di ruangan komen. Saya akan akan cuba menjawab semampu saya. Saya pasti kebanyakan anda berpengalaman sebagai ibu menyusu, boleh kongsi perjalanan anda juga…
Kepada semua mama di luar sana..kita boleh lakukan ini!
Jawab Soalan Penyusuan
Mengotakan janjinya, Dr Halina menjawab pelbagai pertanyaan berkenaan pengalamannya menyusukan anak kembar daripada para pengikut Instagramnya.
Berikut antara pelbagai soalan berkenaan pengalaman Dr Halina menyusukan anak-anak kembarnya yang ditanya oleh para pengikutnya.
Rutin Susukan Kembar
Dr if you dont mind to share your breastfeed routine for twins. You do tandem or by turn or both.
Dr Halina: I uses to tandem feed masa diorg kecik sbb ringan. At one point, I stop tandem feeding sbb diorg tak berapa cekap nak balance diri sendiri and I tak kuat nak handle both. Now back to tandem coz diorg dah pandai masuk dlm baju I and I tak sampai hati nak tolak
Macam Mana Nak Simpan Stok Susu?
Dr, saya tgh cuti, so i DF all the time.. bila try pump, memang sikit sgt keluar, buat bertambah stress.. tp saya nak simpan stok Susu, macam mana ye?
Dr Halina: stress is milk killer. Trust me. Lagi kita stress, lagi susu tanak keluar. Drink a lot of water, eat healthy food,. Pump whenever baby tak susu ie at night kalau baby tak bgn
Tip Banyakkan Susu Badan
Macam mana dr make sure susu sentiasa banyak?. Baby saya baru 3 bulan. Saya rasa macam cukup2 je untuk baby. Langsung tak pump.
Dr Halina: I don’t need to say much, all comments here is true. Must have demand to create supply. Give your body 1-2 days to adapt. Nanti Susu akan makin byk. Eat healthy food, drink lots of water.. Avoid stress (hahahaha) don’t ask me how..
Persiapan Ibu Pertama Kali
Dr pls bagi tips n preparation for 1st mom nk bf baby..
Dr Halina: read book to understand the concept of breastfeedibg. Paling penting you kena faham konsep supply and demand. And dobt be afraid, kita and baby kita sama2 belajar. Dont giveup.
Semoga penjelasan dan perkongsian pengalaman dan tip daripada Dr Halina boleh dijadikan panduan dan inspirasi kepada ibu-ibu lain di luar sana untuk memberikan yang terbaik kepada anak.
Kunci utama jika ingin berjaya dalam penyusuan adalah jangan stres!
Sumber: Instagram Dr Halina
Masalah Bintik Hitam Macam Biasa Terjadi Bila Makin Berusia, Tapi Ada Cara Untuk Atasi Tanpa Laser!
Mungkin ada yang menganggap bintik-bintik hitam suatu perkara yang biasa akan terjadi bila sudah berusia. Namun jika tidak diberi perhatian khusus dalam penjagaan kecantikan, bimbang juga walau pun masih muda sudah ada tanda-tanda penuaan pada kulit wajah dan masalah-masalah lain.
Lantaran itu, bagi meraikan kejaayan lebih daripada 100 tahun dalam inovasi penjagaan kulit, Eucerin memperkenalkan produk berteknologi tinggi, terbaharu Eucerin Spotless Brightening Booster Serum yang mempunyai Thiamidol yang dipatenkan dan Pro-Brightening System. Serum ini mampu menghilangkan bintik hitam sehingga 75% dalam masa hanya dua minggu dan mengekang bintik hitam daripada muncul kembali.
Produk terbaharu Eucerin Spotless Brightening Booster Serum merupakan produk terulung dalam rangkaian Eucerin Spotless Brightening dengan tambahan pada bahan utama, tekstur formula serta pembungkusan yang lebih baik dan premium, menjadikan ia sebagai produk ideal buat pengguna yang sedang mencari solusi kulit berasaskan dermatologi.
Spotless Brightening Booster Serum mengandungi dua bahan aktif yang inovatif untuk pengalaman penjagaan kulit wajah yang terbaik. Thiamidol yang telah dipatenkan ini merupakan bahan eksklusif, ciptaan para saintis Eucerin selepas melakukan pelbagai ujian terhadap lebih daripada 50,000 bahan kandungan yang lain.
Keberkesanannya telah terbukti secara klinikal mampu menghilangkan bintik hitam sehingga 75% tanpa perlu melakukan rawatan laser dan memberikan kulit mulus berseri seawal 2 minggu. Thiamidol merupakan bahan efektif yang lembut terhadap kulit wajah. Ia mempunyai kebolehan menyerikan wajah sebanyak 10x ganda dan mampu menghalang pengeluaran melanin pada sumbernya selain mengekang berlakunya hiperpigmentasi,
Eucerin turut memperluaskan usaha untuk mewujudkan keberkesanan dalam rangkaian produk dengan memasukkan bahan utama Thiamidol selepas melakukan testimoni sosial rasmi menerusi kempen #1000SpotlessChallenge di Instagram, di mana lebih daripada 500 pengguna telah menyertai cabaran ini. Anda boleh melihat sendiri testimoni ini menerusi tanda pagar berkenaan.
Para saintis di Eucerin juga menaik taraf serum ini dengan bahan tambahan Sistem Pro-Brightening, untuk memberikan keberkesanan yang lebih baik di mana ia mampu membaiki kulit secara mendalam. Sistem Pro-Brightening ini berkesan untuk meningkatkan tahap perlindungan daripada kerosakan sel kulit dan mengekang kemunculan semula bintik hitam.
Eucerin turut mengambil kira permintaan penggunanya di mana botol Booster Serum kini dinaik taraf dan hadir dalam pembungkusan ruang mono bagi memudahkan penggunaan selain membaiki kadar kitaran semulanya. Hadir dalam emulsi ringan bertekstur krim, serum ini mampu memberikan emulsi amat-ringan namun tetap berkhasiat untuk kulit, dan juga sesuai untuk semua jenis kulit.
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Buat Apa Beli, Kalau Boleh Buat! 11 Biskut Raya Yang Anda Boleh Buat Sendiri Tanpa Oven. Paling Senang, Tak Perlu Bakar
Tak semua orang memiliki peralatan dapur yang lengkap. Ada yang hanya membeli peralatan utama sahaja bagi mengelakkan pembaziran. Contohnya oven, ianya hanya selalu digunakan apabila musim perayaan sahaja.
Namun apabila musim perayaan tiba, oven atau ketuhar seakan satu keperluan memandangkan ramai yang ingin membuat biskut raya untuk dihidangkan kepada para tetamu, memberi buah tangan kepada sanak saudara dan rakan taulan juga untuk kudap-kudap sendiri.
Penggunaan oven ini ada kalanya merisaukan juga kerana bimbang bil elektrik akan melambung. Malah ada yang hanya menggunakannya setahun sekali sahaja. Bila tiba masa untuk menggunakannya, tiba-tiba rosak pula.
Anda tak perlu risau kerana tak semua biskut raya memerlukan oven untuk membakar. Malah kebanyakkan biskut yang menjadi kegemaran adalah yang tidak dibakar.
Jadi tak perlu risau atau pening kepala kerana ada 11 jenis biskut raya yang anda boleh buat tanpa perlu menggunakan oven bakar. Mudah sahaja dan pastinya raya anda kali ini masih meriah dengan pelbagai jenis biskut raya dan juadah.
1.CORNFLAKES MADU TANPA OVEN
Bahan-bahan
-cornflakes 1 kotak besar (nestle)
-5 sudu besar madu
-5 sudu besar susu pekat
-250g buttercup
-5 sudu besar gula
-1 sudu kecil esen vanilla
-papercup secukupnya.
Cara-cara
-Masak dalam kuali sederhana besar, buka api perlahan sahaja.. Masukkan buttercup dan terus masuk semua bahan, kecuali cornflakes.
-Jangan tuggu buttercup cair baru nak masak semua bahan-bahan.. Nanti tak menjadi..
-Kacau sampai sebati.. Sudah mendidih tutup api..dan biarkan sejuk atau agak suam.
-Jangan risau adunan tidak akan pekat.. Dah sejuk masukkan sekotak nestle cornflakes ke dalam. (api jangan buka)
-Isilah ke dalam papercup, atur dalam talam kecil dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 10 minit, boleh dihidangkan.
-Kalau ikut betul-betul resepi ni biskut anda akan ranggup dan tak lemau.
2.RESEPI ALMOND CRUNCHY CHOCOLATE 2 BAHAN
Bahan -bahannya :
-Badam (terpulang nak guna yang jenis hiris panjang @ slice)
-Coklat masakan
Cara- cara :
1. Bakar badam tu dulu (untuk bagi crunchy). Saya bakar almond tu dengan suhu 150°c masa 20 minit (bergantung pada oven masing-masing ye). Untuk yang tiada oven boleh sangai atas dapur (sangai tanpa minyak) dengan api sederhana dan sejukkan badam.
2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
3. Bila coklat dah cair dan sejuk sikit, boleh masukkan badam yang dibakar tadi, gaul sampai sebati. Pastikan semua badam bersalut coklat.
4. Masukkan badam kat dalam paper cup kecil. Boleh guna sudu kecil. Selepas tu susun dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais kat bahagian sejuk beku selama 5 minit. Siap!!
3.BISKUT RAYA TANPA BAKAR COKLAT
Bahan-bahan
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
– Butter : 200 gram
-Serbuk koko : 120 gram
-Susu Pekat : 100 gram
-Biskut Marie : 300 gram
BAHAGIAN COATING
1. Chocolate compund (Dark chocolate) : 200 gram
Cara – cara :
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan butter ..Api slow. Dah cair tutup api. terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko ..panas-panas tu kacau sampai sebati. Microwave pun sama. Dah cair butter tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.
– Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain nanti rasa kurang kick.. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
-Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
-Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Setkan sejam dalam peti.
-Lepas tu buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah.
– Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
– Setkan ke dalam peti selama 10 minit-20 minit
BAHAGIAN COATING
– Cairkan 200 gram dark chocolate. Nak manis pakai milk chocolate.
– Salutkan biskut tadi dengan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
– Hias ikut kreativiti anda or boleh pakai chocolate flakes.
– Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh di tak melekit.
-Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memang sedap tau.
4.BISKUT MAKMUR NESTUM (TANPA OVEN)
Bahan-bahan
1 ketul butter @ secawan planta
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan nestum
Susu tepung secukupnya
Cara-cara
1. Cairkan butter dan biarkan sejuk (panas pun boleh guna senduk masa gaul)
2. Sangai tepung (goreng tanpa minyak) sehingga kekuningan
3. Gaul tepung, butter & gula (saya guna brand CSR sbb lebih halus)
4. Adunan sebati baru masukkan nestum dan gaul
5. Bentukkan adunan bulat-bulat @ ikut suka
6. Gaulkan dengan susu tepung. Siap
5.RESEPI POPIA BERSALUT COKLAT VIRAL
1 bungkus kulit popia
Coklat coin (guna beryls milk + dark choc)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu, letak kuaci)
Manik hiasan
Cawan biskut
Cara-cara
– Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ni untuk memudahkan proses menggulung. Dah siap tarik dari lidi sate.
– Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yang diingini.
– Setelah selesai, potong kulit popia memanjang.1 gulungan potong jadi 8. Ikut selera.
– Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15 min.
– Goreng hingga keemasan.
– Panaskan coklat coin double boil.Saya guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
– Dah cair, masukkan kulit popia yang telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
– Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!
6. POPIA COKLAT
Kulit popia
Coklat Beryls (milk compound)
Nestum/badam
Cara-caranya
1.Setiap keping kulit popia dipotong jadi 6 bahagian. Gulung comel2 & letak gam. (Tepung gandum +air bancuh pekat)
2.Biarkan sekejap (rehatkan gulungan sampai dia keras sikit untuk kekalkan bentuk popia tu bulat). Lepas tu goreng.
3.Double boilkan coklat Beryls & celup popia yang dah goreng tadi. Salut dengan nestum atau badam sangai pun sedap. Simpan dalam bekas kedap udara. Nak best simpan dalam peti ais.Siap!
7. BISKUT KACANG
Bahan-Bahan:
Badam Cincang
Coklat Masakkan nak lagi sedap guna coklat milk
Cara Membuat :
1.Sangai (goreng tanpa minyak) badam hingga masak/keperangan pastu sejukkan.
2.Cairkan coklat secara double boiler
3.Satukan badam yang telah disangai tadi dengan coklat
4.Gaul rata kemudian masukkan dalam paper cup
5.Masukkan dalam peti ais biarkan keras.
6.Pastu bolehla simpan dalam bekas kedap udara
P/S:Boleh tabur coklat rice yang warna warni tu kat atasnya,bagi nampak berseri lagi.
8. BISKUT RAYA TANPA BAKAR COKLAT NESTUM OREO
Bahan-bahan
Coklat
Nestum
Oreo
Planta
Cara-cara
1. Cairkan coklat n planta. Guna kaedah double boiler a.k.a mengukus. Masak air dalam periuk sehingga mendidih. Kemudian letak bekas (yana guna periuk) berisi coklat. Tunggu hingga coklat cair masukkan planta. Gaul sebati.
2. Masukkan nestum dan oreo dalam 1 plastik. Tumbuk dengan batu lesung bagi hancur.
3. Gaulkan coklat, nestum dan oreo dalam 1 bekas.
4. Masukkan dalam papercup. Boleh taburkan nestum, manik-manik warna atau apa-apa je untuk hiasan.
5. Masukkan dalam peti ais selama 5 minit atau hingga keras. Kemudian keluarkan dan masukkan dalam bekas kedap udara. Letak dalam suhu bilik.Siap!
9. BISKUT GOLEK KAKMIRA
Bahan-bahan
20 keping biskut mery
3 sudu milo
4 sudu susu pekat
Kacang tumbuk / nak tukar cornflakes pon boleh / bubble rice
1.Campur semua dan bulatkan macam bola
2.Golek ke dalam nestum @ kacang tumbuk, nak lagi sedap..golek dalam badam cincang…
3.Saya guna kacang tumbuk jer…
4.Simpan dalam peti sejuk setengah jam…
5.Adunan ni boleh dapat 40 biji biskut
10. KUIH MAKMUR BISKUT RAYA TANPA BAKAR
Step A
600gm tepung gandum (digoreng tanpa minyak hingga gebu)
1 ½ cawan minyak sapi
1 cawan gula icing (ayak dulu ek)
Bila tepung dah sejuk, satukan semua ni dan gaul hingga sebati. Adunan nanie tak terlalu keras, tak terlalu lembut tapi boleh di kepal atau dibulatkan. Semua guna tangan je, tak payah guna mixer. Nanie timbangkan 10gm tepung ni. Siap step 1.
Step B
500gm kacang tanah (nanie guna yang dah siap kisar beli dari kedai bahan kek. Ni baki nanie buat biskut Mazola)
200gm gula kastor
70gm Pure Butter
-Gaulkan semua ni sampai boleh dikepal dan bulatkan. Then sukat guna 1 sudu teh rata tau, lepastu kepal atau bulatkan. Jadi semua nampak sama saiz dan cantik nanie suka buat cecantik.
-Okay, bila dah ada 2 step ni, ambil tepung yang dah di timbang 10gm tadi.. Leperkan dan masukkan inti kacang yang dah di cetak bulat-bulat tadi. Pastu tutup dan gentel macam kita nak buat pau ke kan. Kalau nak buat bentuk daun lonjongkan sikit. Ambil penyepit nak sepit tart dan sepit lah ala-ala urat daun. Kalau rasa tak nak, buat bulat pun okay.
-Susun atas loyang yang dah di sapu shortening atau letak paper. Nanie bakar guna api atas bawah. Suhu 160°c. Tapi akak-akak boleh ikut suhu oven sendiri yer. Dalam setengah jam nanie tau dia dah masak.
-Macam mana nak tau dah masak? Nanie bau kacang yang dah digaul pure butter tu di bakar dalam masa 30minit tu tau.. Bukan bau tepung dibakar. Memang lemak sangat bau dia.. Cuba try test.Dah masak, keluarkan dan biarkan bebetul sejuk. Ikut step ke 3.
Step C
200g susu tepung ( tak kisah apa, nanie beli kat kedai bahan kek. Yang memang nampak kekuningan sebab bebetul lemak)
250g gula aising
Gaulkan sebati dulu semuanya. Lepastu masukkan biskut yang dah sejuk dan golekkan dengan lemah lembut.. Susun dalam bekas.. So, Biskut Makmor Gebu dan inti penuh is Donee.
11.CHOCOLATE CORNFLAKE PEANUT BUTTER CLUSTER
Bahan-bahan
150g / 5 cawan cornflakes
350g / 2 cawan dark chocolate. Saya guna brand Beryls. Milk pun boleh
125g / setengah cawan smooth peanut butter
Optional:
Setengah cawan almond/ kacang cincang
Cara-cara
– Panaskan chocolate + peanut butter guna kaedah double boiling
– Bila semua cair, tunggu sejuk sikit
– Masukkan cornflakes + kacang kisar
– Gaul rata & sudukan masuk dalam paper cup
– Letakkan gula hiasan atau lebihan kacang tadi
– Masukkan dalam peti ais bahagian chiller dalam 10 minit
– Keluarkan dari peti ais & simpan dalam bekas kedap
Sumber: Resepi Dapur Opah
Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club