
Kuih kalau dibuat dengan menggunakan daun pandan pasti harum bau dan cantik pula warnanya.Malah turut memberi rasa yang tersendiri, begitu juga jika menyediakan kuih donut pandan ini.
Menariknya resipi donut yang dikongsikan oleh Noriza Awang Hamat bukan sahaja gebu malah enak.
Menurutnya hanya diuli dengan tangan, adunan yang cantik dan enak seperti boleh dihasilkan.
Jadi apa kata kali ini anda cuba buat donat ini.
2 cawan air suam
3 sb gula
1 penutup pes pandan
satukan semua bahan biar yis naik.1 kilo tepung gandum
2 sb susu tepung
3 sb susu pekat manis
4 sb majerin pelangi
Sedikit garam
Cara buat :
1.Satukan semua bahan.
3.Kemudian masukkan air yis tadi.
4.Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
5.Ketepikan sehingga doh mengembang tunggu sehingga doh naik sekali ganda.

6.Tumbuk kan doh bagi doh turun.
7.Kemudian bulat bulatkan, cikza tak guna acuan bulatkan dengan tangan sahaja.
8.Habis bulatkan biarkan doh mengembang sekali lagi baru digoreng dengan api perlahan.


Selamat mencuba
Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Asyik Tak Jadi Je, Guna Resipi Kaswi Pandan Lemak Manis Ni, Mudah Buat Guna Sukatan Cawan Je!

Tentu ramai yang mengemari kuih kaswi ni. Biasanya kita jamah kuih kaswi gula melaka, apa kata hari ni kita cuba resipi kaswi pandan yang sama sedap.
Nak buat kaswi ni nampak je mudah tapi jika salah sukatan, mau lembik dibuatnya. Bila buat asyik tak jadi je, lagilah buat yang baru-baru nak belajar masak ni.
Bila dah PKP ni semua kena buat sendiri jika teringin nak makan kuih. Nak keluar kerap bimbang pula.
Jadi bagi yang bercadang nak buat, nak tahu caranya ikuti perkongsian menerusi facebook Mas Cotek
Dia punya gedik tu tak boleh bwk bincang dah….. tak caye tgk hat opah kilaih tu..
pagi td punya cerita ni… udoh nak ptg baru nak bagitau kome…
KASWI PANDAN LEMAK MANIS
BAHAN
2 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi
1 1/2 cwn santan pekat
1 cwn air pandan dr 6 helai pandan
4 cwn air
1 1/4 cwn gula
1 sdt air kapur
1/2 sdt pewarna hijau star brand
CARANYA
Sediakan loyang 10×10 sapu sedikit minyak
Panaskan kukus
Satukan kesemua bahan
Tapis jika perlu (opah blend je)
Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 40min
Buka penutup kukus dan biar kan 10 min lagi
**Tujuan nak bg air pada permukaan kaswi kering/boleh tap² tisu dapur jika permukaan masih berair.
Bila dah masak, tutup api /keluarkan kuih
Biar betul² sejuk kemudian potong
Hidang bersama kelapa parut putih + garam
Siap!
Hasil yang lembut, rasa pun lemak manis!
Selamat menjamu selera !
Promosi belian kuali yang murah di sini
Food Container Dry Food hanya RM5.72
Sumber:Mas Cotek
Buat Kek Oren Kukus Kalau Gebu & Lembab, Barulah Menjadi & Habis Dimakan!

Kek oren yang mempunyai tekstur yang lembut dan gebu pastinya menjadi idaman antara kita untuk menghasilkannya.
Ini penting agar tidak membazir jika buat kek, maklumlah disebabkan kek ‘tak menjadi’ tak ada siapa pula yang hendak makan kek yang dimasak.
Jadi untuk pastikan kek yang dimasak memuaskan hati boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Stcaldina Ismail ini.
Bahan-bahan:
2 biji telur
1/3 cawan gula kaster -(Mix hingga sebati)
Masukkan 1 penutup esen vanilla
11/2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan sunquick
1/2 cawan minyak masak
1/3 cawan susu pekat manis
1/2 cawan air panas
Parutan kulit oren (1 biji)
Pewarna oren (optional)
Cara buat :
1. Kacau-kacau semua bahan.
2. Tuang dalam loyang saiz 8.
3. Kukus selama 40 minit.
Untuk topping cream cheese
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis
Parutan kulit oren
Jus oren 3 sudu besar.
Cara buat :
Mix semua bahan. Boleh hiaskan kek oren kita ye.
ARTIKEL BERKAITAN :
- Berniaga Dah Lama, Wanita Ni Kongsi Resipi Kulit Karipap Kekal Rangup Dari Pagi Sampai Ke Petang!
- Resipi Kek Marble, Nak Bagi Coraknya Lebih Cantik Ada Caranya!
- Resipi Tak Perlu Masak, Bebola Kek Coklat Cheese Ni Memang Tak Rumit Buatnya!
Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Karipap Kekal Rangup Sepanjang Hari. Ada Petuanya, Kalau Buat Memang Menjadi!

Jika ditanya dimana letakkan rasa sedap kuih karipap, selain rasa intinya yang lembut berasa, kurangupan kulitnya juga sangat mempengaruhi rasa. Jadi sebab ini juga, tidak hairanlah anak-anak kita kalau makan karipap akan dimakan bahagian sekeliling klim terlebih dahulu dek kerana kerangupannya.
Pun begitu, menyentuh tentang memastikan kerangupan kulit karipap ini ada orang memang boleh buat. Kalau biasanya hanya sedap ketika panas, namun petua yang dikongsikan oleh Sofea Hariss Firdaus karipap yang dimasak boleh kekal rangup hingga seharian.
Nak tahu apa tip dan petuanya, jom semak.
Rahsia Karipap Rangup Hingga Ke Petang
- Sukatan marjerin
Untuk 1 kilo tepung guna 1 cawan minyak dan juga 2 sudu majerin. Gambar kat atas tu cik kelly bancuh untuk 2 kilo ok. Bila minyak dan majerin kita tadi dah panas. Curah kan kat atas tepung tu. Awas yer panas yang amat ni. Gaul pakai sudu dulu.
2. Jenis Tepung
Pakai tepung yang ini sahaja
3. Sukatan air
Air 350ml untuk setiap 1 kilo tepung
4. Guna air kapur
Ni la rahsia che kelly buat karipap rangup sampai petang. Air rendaman kapur makan yang jernih macam ni. Setiap 1 kilo tepung masukkan 2 sudu makan air kapur
Tepung tadi kita gaulkan . Lepas tu letak air dan air kapur tadi. Uli sampai jadi macam ni. Jangan risau kalau tak licin. Janji dah sebati.
Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik macam ni. Tak nak bagi kena angin. 4 jam kemudian boleh la digunakan untuk buat karipap. Tujuan kita buat macam ni nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit. Ini cara che kelly buat kulit karipap. Lain orang lain caranya
Goreng panas-panas Kalau nak buat frozen cukup goreng separuh masak.
sumber : Sofea Hariss Firdaus
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club